Hlavní obsah

VIDEO: Projeli jsme se novým rychlovlakem AGV u Velimi

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELIM

Na zkušebním okruhu u Velimi se testuje nástupce vlaků TGV firmy Alstom, která se loni v dubnu zasadila o překonání světového rychlostního rekordu. Výrobce v ČR plánuje do září vykonat zejména testy v oblasti aerodynamiky a akustiky. Na třináctikilometrovém okruhu mají být stanoveny finální technické úpravy.

Českem se prohání ultramoderní rychlovlakVideo: ČTK

 
Článek

Prototyp je čtvrtou generací proslulých TGV. Poprvé byl AGV představen ve francouzském La Rochelle letos v únoru. V běžném provozu, do něhož se dostane v roce 2011, má jezdit rychlostí až 360 kilometrů za hodinu, tedy o 60 km/h rychleji než jeho předchůdce. Český okruh dovoluje maximálně 200kilometrovou rychlost.

:. Nástupce známých vlaků TGV u Velimifoto: Novinky/Tomáš Reiner

:. Vlak AGV bude u Velimi jezdit do září rychlostí až 200 km/h.foto: Novinky/Tomáš Reiner

Společnost se nebojí srovnání AGV s největším letadlem současnosti Airbusem A 380. Každý vlak má motor hned pod podlahou každého vagónu. Starší modely měly motory jen dva - na konci a začátku soupravy.

:. Jeden z modelových vagónů pro cestující. Křesla má prozatím z Pendolina.foto: Novinky/Tomáš Reiner

Alstomu, jehož rychlovlak Pendolino křižuje také Českou republiku, se loni v dubnu podařilo překonat rychlostní rekord. Dva vozy speciální soupravy V150 na trati mezi Paříží a Štrasburkem dosáhly rychlosti 574,8 kilometru za hodinu.

:. Tvůrci se nebáli prodlouženého tvaru řídicí kabiny. Od nápravy k "nosu" je to pět metrů.foto: Novinky/Tomáš Reiner

:. Šéf designérů Xavier Allard se při návrhu kabinu nechal inspirovat tvarem kokpitů stíhaček.foto: Novinky/Tomáš Reiner

Souprava testovaná u Velimi má sedm vozů a zatím nese přezdívku Pegas. Dva vagóny slouží jako ukázkové pro přepravu osob, zbylé tvoří pojízdnou laboratoř pro techniky a inženýry měřící proudění vzduchu, hluk uvnitř soupravy i vně vlaku, účinnost brzd a další veličiny.

:. Technici za jízdy měří hned několik veličin.foto: Novinky/Tomáš Reiner

"Pro interiérové vybavení stejně jako pro počet vozů soupravy v podstatě neexistují žádné hranice, záleží na objednateli,“ řekl Laurent Baron, jeden z ředitelů Alstomu. Dodal, že oproti TGV je nový vlak nejen rychlejší, bezpečnější, méně hlučný a přátelštější vůči životnímu prostředí, ale také komfortnější. Designérům se totiž podařilo rozšířit vnitřní prostor vozů o dvacet procent. Vevnitř je vagón například o 10 až 15 centimetrů širší.

:. AGV má v běžném provozu jezdit rychlostí až 360 km/h.foto: Novinky/Tomáš Reiner

:. Designéři se inspirovali tvarem kokpitu stíhaček.foto: Novinky/Tomáš Reiner

Alstom je světový specialista na energetické a dopravní systémy. Jeho tržní cena se odhaduje na 2,5 miliardy eur. Působí ve více než 70 zemích světa, kde zaměstnává na 75 tisíc lidí. Společnost je mimo jiné zapsána i na pařížské, londýnské a newyorské burze. Před 27 lety uvedla firma do provozu první rychlovlaky TGV. AGV, první vlak po 10 letech, má stát kolem 30 miliónů eur (asi 726 miliónů korun).
Rychlostní železnice, kde se může jet přes 250 kilometrů v hodině, zažívají nárůst. Do roku 2020 by mělo podle Alstomu v Evropě přibýt 6000 kilometrů rychlotratí. Na 3000 kilometrů má být dobudováno v Číně, v Argentině se předpokládá rozšření sítě o tisíc kilometrů. Vysokorychlostní železnici v ČR do zmíněného termínu firma nepředpokládá. České koridory v současnosti umožňují maximální rychlost 160 kilometrů v hodině.

:. Nové soupravy mají být komfortnější.foto: Novinky/Tomáš Reiner

:. Technici za jízdy měří hned několik veličin.foto: Novinky/Tomáš Reiner

foto: Novinky/Tomáš Reiner

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám