Hlavní obsah

VIDEO: Lidé zuří ve frontách, registry vozidel praskají ve švech

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stres, nervozita a nekonečné hodiny ve frontách. Tak vypadají celé dny na pražských registrech vozidel. Celoročně obrovské fronty se před koncem roku navíc nafoukly o řidiče, kteří chtějí registrovat svá stará auta. Od 1. ledna je totiž běhání po úřadech s vozem starším 15 let přijde na deset tisíc korun.

Článek

O náporech na úřadech svědčí i fakt, že v Česku je aut starších 15 let téměř milión a půl. Novinkám to řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek. Tyto vozy totiž neplní žádnou emisní normu, proto od Nového roku musí jejich majitelé při prvním převodu zaplatit deset tisíc.

To se samozřejmě lidem nelíbí, proto úřady doslova obléhají, aby registraci stihli. Jak Novinkám prozradil jeden z mužů ve frontě, jeho auto nemá ani hodnotu registračního poplatku.

Na úřadech se denně vystřídají stovky lidí. V časných ranních hodinách však už také pravidelně dochází pořadová čísla. Lidé tak ve frontách tráví celé hodiny, někteří si kvůli tomu vybírají i den dovolené. Nervozita je patrná nejen na majitelích aut, ale i na samotných úřednicích.

Na telefonní čísla uvedená na internetových stránkách registrů vozidel se lze jen těžko dovolat. Navíc nervózní zaměstnanci nevrle odpovídají na jakýkoliv dotaz, pokud telefon vůbec zvednou.

Ekologické poplatky na registrech:
V Česku je podle údajů Sdružení automobilového průmyslu 1,45 miliónu aut starších 15 let. Neplatí tudíž na ně žádné emisní normy, proto při přeregistraci od 1. ledna 2009 zaplatí jejich majitelé deset tisíc korun. Vozů starých 10 až 15 let by mělo být 1,1 miliónu. Pro ně platí emisní normy Euro 1 a Euro 2 platné do roku 1993 a 1996. Registrační poplatek bude pět tisíc korun, respektive tři tisíce korun.

Magistrát doporučuje vybírat úřad podle otevírací doby

Radní tvrdí, že na úřadech udělali, co mohli. Tedy na některých místech, například na magistrátu, je otevřeno od osmi hodin ráno do osmi hodin večer. „Podobné problémy jsme řešili již v minulosti. Pracovní dobu a počet pracovníků jsme rozšiřovali. Náš úřad má otevřeno nejdéle v republice, možná i v Evropě,“ řekl Novinkám mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

To však nemění nic na tom, že fronty neubývají. Důkazem může být registr vozidel v Praze 10 - Bohdalci, kde je v úterý a ve čtvrtek otevřeno sice od sedmi, ale jen do půl čtvrté, s půlhodinovou pauzou přes poledne. V pondělí a pátek pak od 7:45 do 17 hodin.

Wolf proto doporučuje navštívit ty úřady, které mají otevřeno déle. „Lidé nemusí čekat na místě. Pokud mají pořadové číslo 200, tak mohou na hodinu nebo dvě odejít,“ dodal mluvčí.

Poplatky zbaví české silnice starých aut

Jedno pozitivum by ekologické poplatky měly přinést. Na tuzemských silnicích ubude starých aut, která vypouštějí nejvíce emisí. Již nyní přestávají autobazary starší vozy přijímat, protože i ony by musely poplatky zaplatit.

„Stará auta se stávají hůře prodejná. Očekávat lze i vyřazování nejstarších vozidel,“ uzavřel ředitel SAP Antonín Šípek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám