Hlavní obsah

VIDEO: EasyJet měl poruchu motoru, odmítá platit cestujícím odškodné

– PRAHA

Část z 250 turistů, kteří vinou letecké společnosti easyJet neodletěli z londýnského letiště Gatwick, se v noci na úterý po 25 hodinách čekání vrátili do Prahy. Letecká společnost jim už v neděli zrušila pro poruchu motoru plánovaný let. Informovala o tom televize Prima. Druhá skupina lidí je podle Primy stále v Londýně a měla by přiletět do Prahy v úterý ve večerních hodinách.

Článek

EasyJet odmítá cestujícím vyplatit odškodné ve výši 250 eur za zrušený let, jelikož podle jeho výkladu zákona o odškodném se na poruchu motoru tento zákon nevztahuje.

"Vzhledem k tomu, že let byl zrušen kvůli události, které nešlo předejít, nemají nárok na odškodnění", uvedla mediální zástupkyně easyJet Pavla Krištofová.

Podle vyjádření mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury se může letecká společnost zprostit povinnosti platit odškodné pouze v případě, kdy byl let zrušen z důvodu neodvratitelných mimořádných událostí, na které nemá letecká společnost žádný vliv.

Mezi tyto vlivy ze zákona patří například nestabilní politická situace, stávka nebo špatné počasí.

Cestující si na postup easyJet stěžují

Poškození zákazníci easyJetu se rozhodli kvůli odškodnění obrátit na české soudy.

Cestující, mezi kterými byly také rodiny s malými dětmi, neměli po celou dobu čekání žádné informace o tom, kdy pro ně letecká společnost zajistí náhradní let.

EasyJet zajistila lidem ubytování v hotelu až poté, co pasažéři odmítli nocovat na letišti. Společnost jim však neposkytla občerstvení, což je ale také v rozporu se zákonem evropského parlamentu, uvedla Prima.

Reklama

Výběr článků

Načítám