Hlavní obsah

Většina vězňů pracovat nemůže nebo nechce

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl zaměstnaných vězňů v posledních letech stoupá. Firmy o ně mají zájem kvůli nedostatku pracovních sil. I přes tento trend si stále více než polovina vězněných vydělávat nemůže nebo nechce.

Foto: Vězeňská služba ČR

Vězni pracují mimo jiné i třeba při třídění zásilek České pošty

Článek

Podíl zaměstnaných vězňů letos překročil 60 procent. Před třemi lety v roce 2016 to bylo jen 47,5 procenta, vyplývá ze statistik Vězeňské služby ČR. Nejedná se ale o procento všech vězněných, ale pouze těch odsouzených, kteří mohou pracovat.

Dohromady je nyní ve věznicích zhruba 21 tisíc lidí včetně obviněných ve vazbě, Jsou tu totiž také obvinění ve vazbě, kteří teprve čekají na rozsudek, ti nepracují.

„Z celkového počtu 19,5 tisíce odsouzených je zaměstnatelných 14 618 vězňů. Z nich 8817 pracuje, to je těch 60 procent,” řekla Novinkám mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Ostatní jsou podle ní pracovně nezařaditelní, důchodci, nemocní, obvykle to bývají lidé, kteří mají za sebou drogovou minulost.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj podílu zaměstnaných vězňů. Jde o procento z počtu zaměstnatelných odsouzených, tedy ne ze všech vězněných osob.

„Tito lidé se zaměstnávají velmi těžko. Nemůžete mu dát do ruky nějaký nástroj, protože by se s ním nejspíš zabil, když to řeknu s nadsázkou,“ dodala mluvčí.

Odsouzení dělají nejčastěji různé manuální a pomocné práce. Pracují v potravinářství, dřevo a kovovýrobě, automobilovém průmyslu, třídění odpadu, úklidu veřejných prostor. „Ve Vinařicích pracují v call centru, které je provozováno přímo ve věznici,“ uvedla na příkladu Kučerová. Vězni také pomáhají například při třídění balíků pro Českou poštu.

Poštu z Číny třídí vězni ve Stráži pod Ralskem

Domácí

Mimo věznice může pracovat jen menší část odsouzených. Pro komerční firmy aktuálně pracuje zhruba 2500 odsouzených, zbytek se uplatní ve vnitřním provozu a vlastní výrobě věznic. „Firmy stále hledají dosud nevyčerpané zdroje pracovních sil a zaměstnávání lidí ve výkonu trestu je jednou z takových možností,“ uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

„Problém je, že zvláště v průmyslových regionech se už vyčerpaly zaměstnatelné kapacity, protože většina zaměstnavatelů má zájem o odsouzené, kteří mohou pracovat mimo areál věznic,“ dodal.

S vězni v práci. Díky zaměstnání splácejí dluhy a připravují se na život venku

Domácí

Existují i soukromé firmy, které ve věznicích zřizují dílny pro různé druhy práce jako ruční montáž nebo balení výrobků.

Mluvčí vězeňské služby zdůrazňuje, že i vězni, kteří nemohou pracovat, musí plnit v rámci výkonu trestu řadu aktivit a „neválejí se”. Vězeňská služba také například provozuje střední odborné učiliště, kde odsouzení mohou získat standardně platný výuční list.

Vězni si nevydělávají mnoho, ti vysokoškolsky vzdělaní nejvýše zhruba 14 tisíc hrubého měsíčně, za nekvalifikované práce se platí jen 5,5 tisíce hrubého. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti by se odměny měly od příštího roku zvýšit zhruba o pět set korun pro nejméně kvalifikované a o 1200 korun pro nejvíce kvalifikované. Část výdělku jde na úhradu nákladů za výkon trestu, dluhy nebo alimenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám