Hlavní obsah

Větrné turbíny mají vyrábět energii přímo na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První větrná turbína bude od tohoto víkendu vyrábět elektrickou energii přímo na moři u norského pobřeží. Alexandra Beck Gjorvová z firmy Statoil řekla stanici BBC, že cílem projektu je přenést větrné farmy na hladinu moře, aby nekazily výhled do krajiny.

Foto: Reuters

Větrná farma ve Skotsku (Ilustrační foto)

Článek

"Větrné farmy mohou být umístěny celé kilometry od pobřeží, kde jsou zdrojem konfliktů s jinými zájmy," sdělila Gjorvová. Podle ní to otvírá nové možnosti, protože moře nabízí více prostoru.

Turbínu Hywind s výkonem 2,3 megawatt, která je ukotvená v moři, vyrobila firma Siemens s využitím technologií, které se používají při těžbě ropy v Severním moři. Tělo turbíny je přibližně 100 metrů dlouhé, ale většina z něj bude jako u ledovců v moři pod hladinou, a k mořskému dnu ho budou ukotvovat tři 700 metrů dlouhé kabely.

První umístěná turbína se bude nejprve dva roky testovat. Plovoucí "větrník" na výrobu elektrické energie je sice dražší, než jeho běžná suchozemská verze, ale firma Statoil věří, že se tento rozdíl s časem vyrovná i vzhledem k tomu, že poptávka po dodávkách energie v dohledné době poroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám