Hlavní obsah

Veterináři zakázali v celém Česku venkovní chov drůbeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) zakázala na celém území České republiky venkovní chov drůbeže, opatření bude platit od středy. Důvodem je rostoucí počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chovatelům drůbeže s výjimkou běžců a holubů veterináři nařídili umístit chované ptáky do budov a tam, kde to není možné, maximálně omezit kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky, sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Stejné opatření bylo naposledy vyhlášeno loni v listopadu.

V Česku bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm, uvedla SVS. Poukázala tak na chov ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde bylo kvůli nákaze 5. prosince utraceno 15 000 kachen.

„Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka,“ dodala SVS.

V Česku se potvrdil africký mor prasat a ptačí chřipka

Domácí

Nových ohnisek podle veterinářů přibývá v celé Evropě. Nebezpečí zavlečení nákazy do chovů se vždy výrazně zvyšuje v době migrace volně žijících ptáků, upozornila SVS.

Pokuta až 100 tisíc

Ve svém nařízení veterináři dále uvádějí, že v chovech se musí pohybovat pouze lidé, jejichž „činnost je zcela nezbytná pro zajištění řádné péče o chovanou drůbež“. Chovatelé pak musí chránit krmivo stelivo a vodu používané ke krmení před kontaminací trusem volně žijících ptáků.

V případě porušení nařízení může dotyčnému hrozit pokuta až 100 tisíc korun. U právnických osob jsou to dva miliony korun.

Ptačí chřipka se do Česka vrátila zhruba po sedmi měsících od posledního výskytu. V první polovině roku evidovala SVS deset ohnisek v malochovech nebo komerčních velkochovech.

Veterináři utrácejí v chovu ve Frahelži 15 tisíc kachen kvůli ptačí chřipce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám