Hlavní obsah

Veterináři vrátili mraženou tresku do Číny, lidé by místo ryby kupovali led

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterinární inspekce vrátila do Číny 22 tun mražené tresky, u níž výrobce uváděl, že obsahuje 20 procent glazury, tedy vody. Ve skutečnosti jí ale bylo víc. Lidé tak kupovali více vody, výrobce je uvedl v omyl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina zásilky byla stažena v kladenské mrazírně, dalších 2300 kilogramů veterináři stáhnou od odběratelů mrazírny.

"Kilová balení obsahovala 200 gramů glazury, tedy ledu plus něco navíc, a to je uvádění zákazníka v omyl," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Výrobky obsahovaly 230 až 274 gramů ledu.

Inspektoři kontrolovali distributory a prodejce masných výrobků v celé ČR. Kromě "kladenských" tresek zjistili pochybení v teplotách skladování masa i prodávání masných výrobků s prošlou lhůtou spotřeby. Například v Golčově Jeníkově na Vysočině provozovatel zamrazil 24 kilogramů drůbeže a maso dál prodával.

Tesco v Mělníku prodávalo marinované maso, které skladovalo při teplotě nad 10 stupňů Celsia.

Farmářské trhy mají problém s teplotou

Podobný prohřešek, tedy nedostatečné chlazení, zaznamenala veterinární správa i u prodejce ryb na farmářském trhu v Roztokách u Prahy. Tam kromě vysoké teploty kolem kaprů a lososů poletoval hmyz.

Na trhu v Záhřebu na Šumpersku prodávali sýry při teplotě 18 stupňů, ačkoliv se měly skladovat při teplotě šest stupňů. "Taková porušení chladírenského řetězce mohou vést ke kažení potravin a v případě požití onemocnění," upozornil Duben.

Prodejci masa a sýrů na farmářských trzích musí mít zajištěno chlazení výrobků, například je musí skladovat v pultu. Většinou při teplotách kolem pěti stupňů. Na některých trzích ale může být problém zajistit energii pro tyto pulty.

Reklama

Výběr článků

Načítám