Hlavní obsah

Veterináři objevili další nepřiznanou koninu, tentokrát v masových kuličkách a burgerech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po lasagních bolognese prokázali veterináři přítomnost koňské DNA také ve vzorku dovezených masových kuliček z hovězího a vepřového masa a ve vzorku dovezených mletých burgerů. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Laboratorní testování hovězího masa na přítomnost koniny, ilustrační foto.

Článek

K odhalení došlo ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci. „Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze,“ sdělil Duben s tím, že definitivní výsledky budou v pondělí.

Do doby obdržení konečného výsledku se tyto potraviny nacházejí pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu. Konkrétně se jedná o 760 kilogramů kuliček a 360 kilogramů předsmažených burgerů.

„Kromě těchto dvou zjištění byla také potvrzena přítomnost koňské DNA v lasagních bolognese od lucemburského výrobce, jak již naše laboratoře prokázaly ve vzorcích odebraných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí,“ dodal mluvčí.

K pátku veterináři odebrali 40 vzorků různých výrobků z řady zemí, 17 vzorků již bylo vyšetřeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám