Hlavní obsah

Veterináři našli v sýru Morbier nebezpečnou bakterii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola našla ve 49 kilogramech francouzského sýru Morbier, který se dostal na český trh, bakterii Escherichia coli. Sýr se prodával v několika malých specializovaných prodejnách v Praze, Plzni a Moravskoslezském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Sýr Morbier

Článek

Z prodeje se stáhlo 27 kilogramů, minimálně 15 kilogramů se dostalo ke spotřebitelům, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS)S Petr Vorlíček. Jde o všechny šarže sýra vyrobeného do 11. října tohoto roku včetně. Zmíněný sýr má název Morbier AOP Maison Monts et Terroirs a je z francouzské obce Vevy. Do Česka ho dováží společnost IMCO z Velkých Přílep

Do skladu distributora ve Středočeském kraji se dostalo sedm bochníků sýra po sedmi kilogramech. „V současné době ještě probíhá stahování zbývajících sedmi kilogramů. Je pravděpodobné, že část z tohoto množství se také prodala,“ uvedla SVS.

Bakterie, kterou veterináři v sýru našli, produkuje škodlivý shigatoxin. Může způsobit onemocnění projevující se vodnatým nebo krvavým průjmem a může vést i k ohrožení života. Konzumace je nebezpečná hlavně pro starší lidi, nemocné osoby, těhotné ženy a malé děti.

Langoš za 250 korun. Návštěvníky trhů v Budapešti děsí hororové ceny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám