Hlavní obsah

Věřitelé Sberbank získali z pohledávek první tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční banka (KB) od pondělí vyplácí věřitelům zkrachovalé Sberbank CZ jejich pohledávky. Hned první den čelila velkému zájmu věřitelů, když jen na pobočkách během pondělí vyřídila zhruba šest stovek pohledávek za více než 3,1 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce oproti online žádostem. U nich je však výplata s nárokem na celkovou výplatu do maximální výše 100 000 Kč,“ sdělila Novinkám mluvčí KB Šárka Nevoralová.

Výplata potrvá do 15. dubna, přičemž přes 15 tisíc věřitelů si má celkem rozdělit zhruba 57 miliard korun. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v ČR, a to výhradně v českých korunách.

Obce, města i kraje už plánují, co s penězi ze zmrazených účtů Sberbank

Domácí

„Vše zatím funguje bez problému, netvoří se žádné fronty, klienti Sberbank vyřídí žádost v řádu minut – ať už na pobočce, nebo online na našem webu. Výplata začala v 9 hodin a hned v 9:02 byla provedena první výplata, a to ve výši 12 milionu korun z Chomutova,“ uvedla členka představenstva KB Jitka Haubová.

Doplnila, že výplata probíhá přímo z majetkové podstaty Sberbank CZ, nejedná se již o výplatu z garančního systému, která paralelně probíhá až do 10. března 2025.

Například Kočov na Bruntálsku měl ve Sberbank zhruba 10,5 milionu korun, přičemž jeho roční rozpočet je 14 milionů. „Zrovna se vracím z banky, kde jsem musel vypsat žádost na převod peněz,“ řekl Novinkám starosta Josef Havlík (Přidejte se k nám) s tím, že v bance si ověřili jeho totožnost. „Řekli mi, že vyplacení ještě podléhá schválení právního útvaru Komerční banky v Praze. Do dvou pracovních dnů by ale peníze měly být vyplacené,“ nastínil.

Krajům v padlé bance uvázly velké peníze

Ještě o pár dnů později dostane své peníze také Moravskoslezský kraj, který měl ve zkrachované bance uloženo na spořicím účtu 350 milionů. „Předpokládáme, že finance obdržíme koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne,“ sdělila mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

Mezi velkými věřiteli banky je i Kraj Vysočina, kterému zůstalo ve Sberbank přes 2,3 miliardy korun. S úroky z prodlení se to vyšplhalo na 2,522 miliardy korun, upřesnil náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Kraj patří do skupiny věřitelů, která zatím dostane zpět 95 procent pohledávek.

U krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou 100 procent
insolvenční správkyně Jiřina Lužová

O peníze se budou hlásit také Jihomoravský či Plzeňský kraj. „Čas je do 15. dubna, předpokládáme, že na nás dojde spíše až ve druhé části vyčleněného období,“ sdělila Eva Mertlová, mluvčí plzeňského hejtmanství. To má zablokovaných 162 milionů korun. „Očekáváme, že dostaneme pětadevadesát procent, tedy zhruba 158 milionů,“ doplnila Mertlová. Hejtmanství chce tyto peníze použít na předfinancování některých projektů, mimo jiné na letošní opravy silnic.

Z měst například Jihlava má nyní rovněž získat 95 procent celkové pohledávky 160,7 milionu Kč, tedy částku ve výši 152,6 milionu Kč. Tím dostane zpět celou svoji jistinu a malý úrok; ve Sberbank totiž měla 151 milionů korun. Následně ještě město očekává doplatek úroků ve výši osm milionů korun.

Sto procent svých zjištěných pohledávek, 95 procent teď a pět procent později, podle dřívějšího vyjádření insolvenční správkyně Jiřiny Lužové určitě dostane první a druhá skupina věřitelů, tedy Garanční systém finančního trhu, fyzické osoby a malé a střední podniky. „U třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou 100 procent, ačkoliv věřím, že to tak bude. Počítat ale mohou s více než 95 procenty svých peněz,“ uvedla Lužová.

Vklady do 2,5 milionu Kč už téměř vyplaceny

Klienty s vklady do 100 000 eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun, už vyplatil Garanční systém finančního trhu, do něhož povinně přispívají tuzemské finanční instituce. Pobočky Komerční banky dosud zprostředkovaly náhradu pojištěných vkladů pro více než 87 tisíc klientů Sberbank CZ, kteří takto získali přes 25,5 miliardy korun.

Na vyzvednutí stále čeká asi 400 milionů korun. Lidé mají čas vyzvednout si náhradu svých vkladů do 10. března 2025.

Největší ruská banka Sberbank loni měla rekordní zisk

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Garanční systém finančního trhu

Výběr článků

Načítám