Hlavní obsah

Obce, města i kraje už plánují, co s penězi ze zmrazených účtů Sberbank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po téměř dvou letech se starostové i hejtmani dočkají pro své obce a kraje zmrazených peněz zkrachovalé Sberbank. Na účtech samospráv stejně jako drobných střadatelů či firem se objeví nejpozději v polovině dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Před pobočkami Sberbank se po pádu Ruska na Ukrajinu tvořily dlouhé fronty. Výběry vkladů nakonec vedly k pádu banky.

Článek

Nejvíc peněz z obcí, měst a krajů na účtech české pobočky ruské Sberbank uvízlo na jaře 2022 Kraji Vysočina. Šlo zhruba o 2,5 miliardy korun. „Žádný z naplánovaných nebo rozběhnutých projektů jsme nemuseli rušit ani omezovat. Přirozeně jsme však přijali úsporná opatření u některých provozních výdajů,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). O tom, jak naložit s vyplacenou částkou, budou krajští radní jednat v příštím týdnu.

Vysočina ale nebyla jediným krajem, kterému byly finance zablokovány. Například u Moravskoslezského kraje to dělalo 350 milionů a u Plzeňského kraje 162 milionů. „Očekáváme, že částku dostaneme celou, maximálně nižší o řády milionů,“ vyčíslil plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj je výpadek nijak nezasáhl, protože kraj hospodařil s přebytkem. „Teď peníze použijeme na předfinancování některých projektů, mimo jiné na letošní opravy silnic,“ doplnil Špoták.

Na více než 161,5 milionu se těší Jihomoravský kraj. „Jsme velmi rádi, že peníze dostaneme zpět a budeme je moct využít na projekty a investice,“ poukázal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že se zástupci Komerční banky, která bude věřitele vyplácet, se sejde vedení kraje 20. března, aby celou transakci doladilo.

Komerční banka začne v pondělí vyplácet peníze věřitelům Sberbank

Ekonomika

Zatímco regiony téměř dvouleté čekání na své peníze přežily bez úhon, pro některé obce přinesl krach banky a následné zadržení jejich peněz vážné komplikace. Moravskoslezský Kočov kvůli tomu nepostavil silnici k deseti stavebním parcelám. „Lidi byli nachystaní, hypotéky předjednané, a to se všechno zastavilo. A o ty stavebníky jsme přišli, protože kdo už se zapálí pro stavbu, tak chce stavět,“ řekl starosta Josef Havlík (Přidejte se k nám) s tím, že na účtu Sberbank jim zůstalo asi 10,5 milionu korun. Roční rozpočet obce je přitom 14 milionů. „Projekt máme nachystaný, tak teď by se to mohlo ufinancovat,“ nastínil Havlík s tím, že peníze se jim budou hodit i proto, že se krátí evropské dotace.

Zadržení peněz nadělalo problémy i městům. Kupříkladu Chotěboř odřízl pád Sberbank od částky přesahující 105 milionů korun. „Tehdy se nemohlo uskutečnit více stavebních akcí, z nichž největší byla rekonstrukce objektu staré pošty na nové sídlo městského muzea,“ uvedl starosta devítitisícového města Ondřej Kozub (ODS). Všechno by radnice nyní ráda dohonila, město čeká stavební boom. „Na muzeum se chystáme vypsat výběrové řízení a předpokládáme, že se práce rozběhnou ještě letos,“ doplnil starosta Chotěboře. Současně se oživí i liniové projekty, které byly tehdy ve fázi stavebního povolení.

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu

Ekonomika

A přes 100 milionů má zablokovaných také Nový Jičín. Jeho starosta Stanislav Kopecký (ANO) poznamenal, že i bez nich naštěstí vyšli. „Nicméně jistota té vratky je pro každého starostu nebo hejtmana velmi příjemná. A ještě příjemnější je, že se nám v první vlně vrátí pětadevadesát a v té následující až sto procent,“ poznamenal s tím, že s penězi ze Sberbank už počítají do příjmů letošního rozpočtu.

Na více než 24 milionů už čekají i ve Fulneku, i když podle starostky Radky Krištofové (Fulnek pro lidi) zatím nemají konkrétní představu, na co je použijí. „Do rozpočtu je zahrnuté nemáme, ale jakmile budou připsány na účet, tak předpokládám, že je do něj zapojíme,“ poukázala.

Česká pobočka ruské Sberbank se ocitla v problémech pár dní po ruské invazi na Ukrajinu.

Na začátku května 2022 přišla Sberbank CZ o bankovní licenci a v srpnu 2022 skončila v konkurzu. A zatímco menším vkladatelům, kteří měli v bance do 2,5 milionu korun, se podařilo peníze vrátit skrze takzvaný garanční fond, velcí klienti dostanou své finance až nyní.

Největší ruská banka Sberbank loni měla rekordní zisk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám