Hlavní obsah

Vepřové a hovězí maso zdraží až o osm korun

Právo, hh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny vepřového a hovězího masa začínají růst. V průběhu prázdnin by mohla cena masa vzrůst o šest až osm korun za kilogram. Adekvátně zdraží i masné výrobky. Podle zpracovatelů masa růst cen způsobil vývoj na trhu EU, kde se od počátku roku zvýšila průměrná cena surovin z vepřového masa o více než 11 procent a z hovězího masa o více než 13 procent.

Článek

Ke zdražení vepřového masa o tři až pět procent už v minulých dnech přistoupil plzeňský masokombinát Schneider, jeden z největších zpracovatelů masa v ČR.

"Ceny hovězího ani uzenin jsme zatím nezvyšovali. Ale v případě, že chovatelé znovu zdraží, budeme na to muset reagovat," řekla mluvčí podniku Edita Vighová.

Stejný růst cen vepřového potvrdil ČTK také písecký ZŘUD. Kromě zdražení živého masa ho ovlivnily také ceny energií i nafty. Také masokombinát Steinhauser v Tišnově na Brněnsku podle majitele Ladislava Steinhausera od počátku týdne zvýšil ceny vepřového masa o dvě až čtyři koruny na kilogram v reakci na zdražení jatečných prasat. Steinhauser přitom nevyloučil další zdražení, pokud ceny suroviny dál porostou.

Ministerstvo nezasáhne

"Cena masa je otázkou volného trhu a ministerstvo ji nemůže a ani nechce žádnými administrativními zákroky ovlivňovat. Lze pochopit požadavky prvovýrobců a zpracovatelů na růst cen. Otázkou je, co jim ale dovolí a kam je cenově nechají dojít spotřebitelé a prodejci. Působíme v rámci jednotného evropského trhu. Zdražení výrobků domácích producentů by mohli využít producenti v okolních zemích k dovozům svých výrobků na náš trh," řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.

Největší vliv na tuzemský trh má zdražování v Německu a v Polsku. ČTK to v pondělí řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jaromír Kloud. Růst cen podporuje i Agrární komora a odbytové družstvo Centroodbyt. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby a ředitele národního odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka jsou ceny tuzemských jatečných zvířat hluboko pod průměrem evropské pětadvacítky, zvláště u skotu. Podle Veleby se zpracovatelé ocitli v pasti obchodních řetězců a je pozitivní, že už zdražení nesvádějí na farmáře.

Další vývoj na trhu bude záviset na směřování evropského trhu. Podle něj nedocházelo v minulých letech k jiným než sezónním výkyvům cen, a výrobci tak zatím do prodejních cen nezohlednili významné nákladové faktory. Kromě zdražení živého masa, zejména v sousedních zemích EU, je to přetrvávající vysoká cena energií. Od počátku roku podle ČSZM vzrostla cena nafty o čtyři procenta, elektřiny o osm a plynu o 14 procent. Podle Veleby a Krejčíka vykazuje rentabilita výkrmu hospodářských zvířat už delší dobu propad. Přes nižší spotřebu masa už Česko není soběstačné nejen ve výrobě hovězího, ale ani vepřového.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám