Hlavní obsah

Venkov zná a ctí spíše levná piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nemalé rozdíly v cenách piva stejné značky lze najít ve všech větších městech, a to i ve srovnatelných restauracích. Na venkově, kde jsou příjmy lidí podstatně nižší než ve městech, se drahým pivům příliš nedaří. Místní obyvatelé mají zájem hlavně o levnější desítku.

Foto: Jiří Růzha

KSH Opárno 2012 - společné foto s herci Docela velkého divadla z Litvínova

Článek

Ve vlajkových hospodách s plzeňským ceny Prazdroje zpravidla nepřekračují 25 korun za půllitr, desítky se nejčastěji prodávají za ceny mezi 15 až 18 korunami, v závislosti na druhu a umístění restauračního zařízení.

Například na pražských Vinohradech jsou ve stejném bloku dvě restaurace s podobným jídelníčkem i cenovými relacemi. Přesto v jedné stojí půllitr plzeňské dvanáctky 28 korun a ve druhé jen 21 korun.

Do konečných cen pivovary nezasahují

"Naše točená piva prodáváme našim odběratelům za jednotné ceny bez ohledu na to, zda odběratelem je čtyřhvězdičkový hotel nebo venkovská hospoda. Do obchodní politiky jednotlivých prodejců nijak nezasahujeme.

Úroveň prodejních cen a marží je plně na jejich zvážení a vždy je jejich suverénním rozhodnutím," řekl Právu Alexej Bechtin, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje, který ovládá zhruba polovinu tuzemského trhu s pivem. Nastavený vějíř cenových relací všech piv plzeňské skupiny (patří mezi ně mj. značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast či Velkopopovický Kozel - pozn. red.) na domácím trhu považují Plzeňští z hlediska potřeb marketingu a odbytu za vyhovující.

"Domníváme se, že iz pohledu tuzemských spotřebitelů je současná cenová úroveň našich piv přijatelná. Trochu jinak je tomu v luxusních restauracích či interhotelích, i tam však přijde plzeňské pivo zahraniční turisty mnohem méně než v jejich domovských zemích," dodal Bechtin.

Místní chodí hlavně na desítku

"V Hradci Králové se půllitr plzeňského prodává od 21 do 25 korun, u nás je zájem hlavně o jedenáctku, která je za 15 korun," řekli Právu v Hospodě u kanonýra Jabůrka v Sadové. Hostinec U polních myslivců na Chlumu má v nabídce desítku za 12,50 Kč. "S plzeňským bych asi mezi hosty nepochodil, jeho cena je pro venkovského štamgasta přeci jenom veliká," uvedl hostinský Lukáš Rus.

Ale ani v menších městech si pivaři při pití plzeňské dvanáctky nemusí sahat až tak hluboko do kapsy. Třeba v Humpolci v restauraci Černý kůň vám za jednu plzeň napočítají jen 16,50 Kč. Právě venkov však zůstává velkým trhem pro malé a regionální pivovary. Platí to i o Humpolci s tamním pivovarem Bernard. Ten se ve městě a v nejbližším okolí prodává za ceny mezi patnácti a dvaceti korunami, stále oblíbenější jedenáctka je většinou na dolní hranici tohoto rozpětí, dvanáctka v lepší restauraci stojí dvacetikorunu.

"Konkurence je dnes taková, že si nikdo nedovolí příliš vybočit. Hostinští mají velice dobrý přehled o tom, za kolik prodávají pivo sousedi," řekl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. "Cenovou politiku velkých pivovarů registrujeme, ale ceny našeho piva upravujeme jednou ročně na základě cen vstupů a cenových kalkulací," uvedl ředitel přerovského pivovaru Zubr Pavel Svoboda s tím, že cena desetistupňového sudového piva dodávaného do restaurací jejich pivovarem, jehož roční výstav se pohybuje kolem 300 tisíc hektolitrů, vychází v průměru na 8,20 Kč včetně DPH za půllitr.

Města a centra jsou nejdražší

V Olomouci stojí v Moravské restauraci plzeňská dvanáctka 38 korun, ale za stejný druh piva zaplatí host v nedaleké restauraci Drápal 22,50 Kč. V restauraci Strojař v Přerově točí půllitr plzeňského Prazdroje za 20 korun. Pivo z přerovského pivovaru Zubr, který je druhým největším producentem zlatavého moku v Olomouckém kraji, ve Strojaři prodávají o šest korun levněji.

Na 14 korun vyjde také desítka Budvar v pohostinství U Kostela v Senici na Hané. Ceny piv v Karlových Varech a okolí se odvíjejí především podle toho, kde restaurační zařízení stojí a jaké služby poskytuje. Nejdražší piva jsou k dostání v lázeňském centru, levnější v okrajových částech a nejlevnější čepují hostinští na venkově. V restauraci Chebský dvůr u Zámecké kolonády v lázeňském centru prodávají půllitr Prazdroje za 38 korun.

Vyhlášený Plzeňský pavilón v městské čtvrti Drahovice nabízí půllitr Prazdroje za 24 koruny. Desítka Gambrinus je v tomto restauračním zařízení za 18 Kč. Jedenáctka Krušovice vyjde v restauraci Sachrák v okrajové části Karlových Varů-Staré Roli na 16 korun a černá desítka ze stejného pivovaru dokonce na 10,50 koruny. Ve Valči v hospodě U Moravců stojí desítka Kozel 13 korun a o korunu dražší je desítka Gambrinus. V restauraci U Nádraží v Teplé si lze pochutnat na jedenáctistupňovém Chodovaru za 12 korun.

Rozdíl i pět korun

I v Českých Budějovicích se ceny půllitru plzeňské dvanáctky liší podle umístění restaurace. Například ve Staročeské rychtě na náměstí Přemysla Otakara II. stojí 24,90 Kč, Na Palubě či ve Švejk restaurantu shodně 25 korun. U Žabáka v Žabovřeskách, vzdálených asi deset kilometrů od Budějovic, je už o pět korun levnější. Na venkově je ovšem obecně prodejnější desítka. Půllitr Gambrinusu nabízí hostinský od Žabáka za 14 korun.

Na Včelné v restauraci U Kaštanu zaplatíte za stejné pivo 12,90 Kč. V českobudějovických restauracích dominuje Budvar, přičemž hostince v centru města mají desetistupňové pivo jen výjimečně a dražší. Cena půllitru desítky Budvaru vás vyjde mimo centrum v restauraci Na Rychtě na 14 korun a U Kaštanu stojí 13,50. V centru města ji nabízí v restauraci Pavlač za 17 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám