Hlavní obsah

Venezuela převzala největší soukromou banku v zemi, vedení pozatýkala

Venezuelská vláda převzala kontrolu nad největší soukromou bankou v zemi a pozatýkala 11 členů jejího vedení, včetně výkonného ředitele. Informovala o tom v pátek agentura AFP s odvoláním na generálního prokurátora. Převzetí banky Banesco má být podle vlády dočasné a jeho důvodem jsou údajné kurzovní spekulace vedení banky na černém trhu.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Muž vybírá z bankomatu Banesco v Caracasu

Článek

Prezident této venezuelské banky Juan Carlos Escotet obvinění svých podřízených odmítl, podle něj jsou všechny operace banky legální.

"Jejich cílem bylo zničit venezuelskou měnu," zdůvodnil krok vlády generální prokurátor Tarek William Saab. Podle něj vedení banky spolupracovalo s mafiemi, které obchodují s místní měnou bolívar na černém trhu, a spekulovalo se směnným kurzem dolaru. V zemi platí systém několika kurzů, který oficiálně stanovuje vláda.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, za níž podle vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura stojí "špinavá ekonomická válka" nepřátel režimu.

Opozice a ekonomičtí experti viní z krize řízenou socialistickou politiku vlády. V zemi roste inflace, která letos podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) dosáhne asi 13 800 procent.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro při připomínce pádu iktatury před šedesáti lety

Vláda má rovněž devizový monopol, takže podnikatelé mají omezený přístup k dolarům. Proto je musí získávat na černém trhu, aby měli za co nakupovat zboží ze zahraničí. I proto je ve Venezuele nedostatek potravin a základního zboží.

Vedení banky Banesco převzala nyní náměstkyně ministra financí Yomana Koteichova, která klienty i akcionáře ubezpečila, že "jejich práva nebudou nijak omezena".

Podle serveru BBC Mundo ale panují obavy, že převzetí nebude trvat jen 90 dní, jak tvrdí vláda. Loni v prosinci pohrozil místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello znárodněním této soukromé banky, v níž má stát pouze asi dvouprocentní účast. Banka má podle jejího šéfa Escoteta osm miliónů klientů.

Zásah proti bance Banesco je součástí operace, kterou vláda zahájila v polovině minulého měsíce proti údajným směnárenským mafiím. Od té doby zatkla na 134 lidí a zmrazila na 1380 účtů, z toho asi tisícovku v bance Banesco.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám