Hlavní obsah

Velký návrat Mety. Zuckerbergovi vynesou dividendy 16 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akcionáře Mety Platforms jistě potěšila čtvrteční zpráva o tom, že společnost poprvé ve své historii začne vyplácet dividendy. Díky tomu si na velké peníze v řádu vyšších stovek milionů dolarů přijde i zakladatel firmy a jeden z nejbohatších lidí na světě Mark Zuckerberg, upozornila agentura Bloomberg.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Zakladatel Mety Platforms Mark Zuckerberg

Článek

Obrat Mety je pozoruhodný, ještě před dvěma lety se její akcie propadly na dvoucifernou hodnotu, nyní patří k těm nejvýkonnějším na burze.

Americký gigant na poli sociálních sítí ve čtvrtek oznámil nad veškerá očekávání dobré výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Čistý zisk se firmě podařilo ztrojnásobit na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard Kč) ze 4,7 miliardy dolarů před rokem. Akcie Mety na to reagovaly raketovým růstem a před otevřením pátečního obchodování na burze posílily o více než 16 procent.

A společnost své akcionáře navíc potěšila ještě jednou zprávou – od března začne poprvé od svého vzniku vyplácet čtvrtletní dividendy ve výši 0,5 dolaru za akcii.

Meta poprvé vyplatí akcionářům dividendu. Ztrojnásobila čtvrtletní zisk

Ekonomika

Z toho bude nejvíce těžit samotný šéf firmy Zuckerberg, který vlastní kolem 350 milionů akcií. Za každý kvartál mu tak na účtu ve formě dividend přistane zhruba 175 milionů dolarů, což za celý rok činí 700 milionů dolarů (zhruba 16 miliard Kč) před zdaněním, vypočítala agentura Bloomberg.

Pozitivní signál pro investory

Agentura dodala, že rozhodnutí Mety začít vyplácet dividendy vysílá investorům signál o tom, jak společnost vnímá svůj růstový potenciál.

Rychle rostoucí technologické společnosti se často vyhýbají dividendám ve prospěch využití zisků k vývoji nových produktů nebo k nákladným akvizicím. Meta sice utrácí velké peníze v oblasti vývoje umělé inteligence nebo metaversa, její potenciální akviziční plány však naráží u regulačních orgánů.

Ještě v listopadu 2022 padly akcie provozovatele Facebooku či Instagramu na dno, když se propadly až k hranici 90 dolarů (zhruba 2050 Kč). Tehdy se společnost potýkala se špatnými hospodářskými výsledky, přičemž investoři Zuckerbergovi vytýkali, že dává příliš moc peněz na vývoj metaversa, navíc bez oslnivých výsledků.

Meta na krizi reagovala masivním propouštěním – zbavila se až 21 tisíc zaměstnanců – a zároveň zúžila pole svých priorit. A od té doby jsou akcie znovu na vzestupu. Jen za loňský rok si připsaly přes 180 procent. Více už rostl jen výrobce grafických čipů Nvidia.

Jakmile se v pátek odpoledne spustí obchodování na burze, bude se jedna akcie Mety pohybovat na hodnotě kolem 450 dolarů (zhruba 10 300 Kč).

Hodnota Microsoftu pokořila tři biliony dolarů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám