Hlavní obsah

Velká stávka kvůli benefitům může být kdykoliv po 22.únoru, varují odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Různá odvětví českého hospodářství může kdykoliv po 22. únoru postihnout stávka. Důvodem jsou nová pravidla pro danění benefitů daní z přidané hodnoty. Protest může odvrátit pouze vyškrtnutí sporného ustanovení ze zákona. Plyne to z pátečního jednání odborových svazů. O výsledcích informoval šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Je nyní na rozhodnutí členů parlamentu, jak se k tomu postaví a zda bude zachován sociální smír," uvedl Pomajbík. Danění benefitů podle novely zákona označil za útok na postavení odborů v České republice, který zásadně ovlivní průběh a výsledky kolektivních jednání ve všech odvětvích.

"Snažili jsme se s politiky jednat ohledně novelizace zákona daně z DPH, který se týká zaměstnaneckých benefitů. Jelikož s námi politici nejednají, nevidíme jinou cestu," řekl Novinkám před několika dny k zvažované stávce Jindřich Hlas z Federace strojvůdců.

Odbory se bojí, že kvůli zákonu by zaměstnanci platili DPH z takzvané ceny obvyklé u režijních jízdenek. Náklady zaměstnanců by tak výrazně vzrostly.

Reklama

Související témata:

Související články

Slevy a výhody pro zaměstnance zřejmě padnou

Novela zákona o DPH možná zapříčiní konec zaměstnaneckých benefitů. „Nově byl totiž do zákona o DPH zaveden institut převodních cen mezi osobami spojenými....

Výběr článků

Načítám