Hlavní obsah

Železniční odbory zvažují vyhlášení stávky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedm železničních odborových svazů ve čtvrtek pohrozilo vyhlášením stávky kvůli zdanění zaměstnaneckých výhod. Dohodly se na tom po svém čtvrtečním jednání. Uvedl to Svaz odborářů služeb a dopravy na svém webu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

"Snažili jsme se s politiky jednat ohledně novelizace zákona daně z DPH, který se týká zaměstnaneckých benefitů. Jelikož s námi politici nejednají, nevidíme jinou cestu," řekl Novinkám Jindřich Hlas z Federace strojvůdců.

Na čtvrtečním jednání bylo přítomno na osm odborových svazů. Ty by se měly znovu sejít pátého února a dojednat další postup, popřípadě konkrétní termín stávky. Zda stávka proběhne, s největší pravděpodobností ovlivní úterní jednání tripartity.

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša je přesvědčen, že kromě stávky je možné protestovat proti zákonu také například blokádami.

O co železničářům jde?

Železničářům se nelíbí, že podle novely zákona je třeba veškeré zaměstnanecké výhody, tedy například stravenky, danit. Odbory se bojí, že kvůli zákonu by zaměstnanci platili DPH z takzvané ceny obvyklé u režijních jízdenek. Náklady zaměstnanců by tak výrazně vzrostly.

Jenže kolem této daně panuje zmatek. Jak řekl ČTK uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, samy dráhy nevědí, z jaké částky mají DPH platit. Železničáři platí ročně poplatek 250 korun, odbory mají ale obavy, že daň bude nutné odvést z 22 000 korun, což je cena roční síťové jízdenky.

"Nový režim daně z přidané hodnoty se netýká přímo zaměstnanců, ale zaměstnavatele. To je nějaké nedorozumění," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám