Hlavní obsah

Ve světě pracuje 152 milionů dětí

Téměř každé desáté dítě na světě je nuceno pracovat. Vyplývá to ze studie organizace Terre des Hommes, o níž informoval server týdeníku Die Zeit. Celosvětově se jedná o 152 milionů dětí. Jejich počet se sice dlouhodobě snižuje, ale tento pokles momentálně zpomaluje.

Foto: Art Directors & TRIP / Alamy, Profimedia.cz

Celkem 152 milionů dětí po celém světě musí pracovat, aby přispěly k přežití vlastní rodiny.

Článek

Celkem 152 milionů dětí musí celosvětově pracovat, aby přispěly k přežití vlastní rodiny. Téměř polovina z nich, 73 milionů, přitom podle organizace pracuje v nebezpečných nebo vykořisťovatelských podmínkách.

Děti pracují například jako horníci nebo na bavlníkových plantážích plných pesticidů. Přes 70 procent dětí pracuje v zemědělství.

Nejčastěji se dětská práce týká chlapců a dívek v Africe, kde se jedná celkem o 72 milionů dětí. Následuje Asie s 62 miliony pracujících dětí.

Organizace na ochranu dětí při OSN Unicef vyzvala k boji proti příčinám dětské práce. Mezi ty patří především extrémní chudoba, nedostatek příležitostí vzdělávat se a v neposlední řadě diskriminace dětí. „Nestačí jen odsoudit a zakázat dětskou práci,“ nechal se slyšet Christian Schneider z německé pobočky Unicef.

Podle nejnovějších odhadů Světové banky by letos podíl světové populace v extrémní chudobě měl klesnout na 8,6 procenta. Ještě v roce 2015 tvořili chudí lidé 10 procent světové populace, v roce 1993 34 procent. Pokles však zpomaluje kvůli válkám v Sýrii a Jemenu, kde chudých přibývá.

Podle Světového ekonomického fóra (WEF) navíc poprvé v historii tvoří polovinu světové populace střední a vyšší třída.

I tak extrémní chudobou stále trpí zhruba 630 milionů lidí. Dokud se extrémní chudobu nepodaří vymýtit, bude to ztěžovat i boj proti dětské práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám