Hlavní obsah

Ve Španělsku poprvé po čtyřech letech stoupl zájem o hypotéky

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ve Španělsku si v březnu půjčovali na bydlení více než před rokem. První nárůst po čtyřech letech naznačuje obrat na realitním trhu, kde ceny nemovitostí po prasknutí hypoteční bubliny klesly téměř o třetinu. Píše o tom španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

V časech hypotečního boomu ve Španělsku vyrostla „města duchů“, která dodnes čekají na své obyvatele. Na snímku komplex u města Marbella.

Článek

V březnu si Španělé vzali 16 625 hypoték, o dvě procenta více než před rokem. V průměru si na bydlení půjčovali 102 397 eur (zhruba 2,8 miliónu korun). Loni to bylo o 5,6 procenta méně. Ve středu čísla zveřejnil španělský statistický úřad INE.

Španělské ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že průměrná cena nemovitosti za metr čtvereční klesla o 3,2 procenta na 1459 eur (zhruba 40 tisíc korun), tedy nejpomaleji od roku 2010.

Od roku 2008, kdy byly ceny realit před prasknutím hypoteční bubliny na maximech, už klesly o 30,6 procenta.

Banky ve Španělsku ale chtějí poskytovat ještě více hypoték a vzájemně se předhánějí s výhodnými úroky, které tak budou zřejmě ještě klesat, uvádí španělský deník. Nyní se v průměru u hypotéky na dvacet let pohybují kolem čtyř procent.

V Česku lámou levné hypotéky rekordy

Zotavení realitního trhu ve Španělsku by mohlo časem podpořit růst cen nemovitostí v Evropě i Česku.

Průměrná úroková sazba u hypoték v ČR, měřená společností Fincentrum pomocí Hypoindexu, průběžně klesá od srpna 2009, kdy dosahovala hodnoty 5,67 procenta.

Rekordně nízké sazby z března tohoto roku se ze svého prvenství netěšily dlouho a hned dubnové je opět překonaly se sazbou 2,88 procenta. Jak dlouho bude pokles pokračovat, je otázkou. Již dříve někteří analytici uváděli, že úroky hypoték dosáhly dna a začnou růst, což se ale nestalo.

„Ačkoli banky stále přicházejí s nápady, jak stlačit sazby ještě níže, a prostor pro další snižování vzhledem k nákladům financování je dostatečný, je možné, že k dalšímu významnému poklesu by mateřské banky již nemusely být ochotny přihlížet,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám