Hlavní obsah

Vánoce na obzoru: Růst maloobchodních tržeb v říjnu výrazně zrychlil

Novinky, bož
Aktualizováno

S pomalu se blížícími vánočními svátky maloobchodní tržby bez prodejů aut v říjnu rostly o 6,4 procenta. Meziroční růst tak zrychlil ze zářijových 1,4 procenta. Nejrychleji opět rostly internetové obchody a zásilkové služby – o více než 24 procent. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková připomněla, že tržby v říjnu zaznamenaly druhý nejvyšší letošní růst. „Nejvíce se dařilo internetovým prodejcům, avšak dvouciferné tempo vykázaly také prodejny počítačového zařízení, sportovních a rekreačních potřeb a výrobků pro domácnost. Naopak pokles tržeb zaznamenaly specializované prodejny potravin,“ uvedla.

Konkrétně tržby prodejcům počítačových zařízení stouply o 18,1 procenta. Pokles tržeb specializovaných prodejen potravin dosáhl 1,1 procenta.

Oproti září tržby vzrostly o jedno procento. Tržby za nepotravinářské zboží meziměsíčně vzrostly o 1,7 procenta, za pohonné hmoty o 0,2 procenta, naopak za potraviny klesly o 2,6 procenta.

Domácnosti se chystají na Vánoce

„Vše nasvědčuje tomu, že domácnosti se pomalu začínají chystat na Vánoce, které letos budou ještě bohatší než loni. Příjmy plynoucí ze stabilního růstu mezd se domácnosti nebojí si užít,” komentovala data ČSÚ ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

„Zároveň si však začínají uvědomovat, že česká ekonomika zpomaluje, a vytvářejí si i opatrnostní rezervy,” dodala s tím, že spotřeba domácností zůstane tahounem růstu hrubého domácího produktu (HDP) zřejmě i v posledním čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám