Hlavní obsah

V případě insolvence Sazky by lidé o výhry nepřišli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do 17. ledna musí Sazka zaplatit svému největšímu věřiteli, jinak společností hrozí insolvenční řízení. Vyhlášení insolvence na loterijní společnost Sazka by nemuselo ohrozit vyplacení výher úspěšným sázejícím, na čemž se shodli jednotliví experti oslovení ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

„Po případném zahájení insolvenčního řízení by se Sazka musela zdržet nakládání se svým majetkem, pokud by tím mělo dojít k jeho podstatnému zmenšení. Omezení se ale netýká běžného provozu podniku,“ řekl Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz Vyplácení výher je podle něj u Sazky součástí obvyklého hospodaření a navíc jí tuto povinnost ukládá i loterijní zákon.

Podle Petra Smutného ze společnosti PriceWaterhouseCoopers by Sazka v případě insolvence s vysokou mírou pravděpodobnosti přišla o licence k provozování sázkových her. „To by se pak muselo řešit nějakou výjimkou nebo jiným způsobem,“ dodal.

Největším věřitelem Sazky se před nedávnem stal podnikatel Radovan Vítek, jenž vyzval akcionáře Sazky k rychlému řešení situace a výměně jejího vedení. Sazka odmítla, že by měla vůči němu závazky a že by se nacházela v insolvenční situaci.

Nabídky i odjinud

Vítek připravuje plán restrukturalizace a fungování firmy. Chce navrhnout způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků i nový způsob financování českého sportu.

Nabídku finanční pomoci dostali akcionáři Sazky i od dalších společností. Konkurent v loterijním byznysu Synot Holding nabízí pět miliard Kč za získání podílu 66 procent v Sazce. Zbylých 34 procent by měli v držení nynější akcionáři a navíc by ročně po dobu pěti let dostávali 250 miliónů Kč.

Nabídka společnosti E invest Martina Ulčáka má prý spočívat v půjčce takové částky, kolik Sazka bude potřebovat. Nepožaduje za to žádný podíl v Sazce. Na oplátku pouze dostane domluvený podíl ze zisku rozdělovaného na valných hromadách v následujících 10 až 15 letech.

Akcionářům nabídne ročně vyplácet minimálně 200 miliónů Kč. To je o 70 miliónů více, než nabízí Sazce skupina Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna. Ta žádá v Sazce stoprocentní podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám