Hlavní obsah

V Praze končí další část výměny zastávek MHD, hotovo má být v termínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze v těchto dnech končí druhá část výměny přístřešků MHD, nové zatím město nainstalovalo na zhruba 250 zastávkách, řekl ve čtvrtek Tomáš Jílek, ředitel městské firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má výměnu na starosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Montáž nové zastávky na Praze 13 - zastávka Píškova

Článek

Dosavadní přístřešky vlastní firma JCDecaux, které v polovině loňského roku skončila smlouva s městem. Celkem magistrát nechává vyměnit mobiliář na 690 zastávkách, což je většina zastávek v metropoli. Hotovo podle Jílka bude v polovině příštího roku.

„Jedeme v zásadě podle plánu, konečný termín 30. června příštího roku není ohrožen,“ uvedl Jílek. Dodal, že nyní na podzim ještě THMP doženou část zpoždění, které vzniklo začátkem roku, takže celkový harmonogram projektu platí podle dohody s JCDecaux.

Ta zároveň podle ředitele stále neodstranila desítky samostatně stojících reklamních ploch, které již podle dohody odstranit měla.

Město stále řeší, kdo uspořádá soutěž na firmu, která bude na zastávkách provozovat reklamní plochy. Jílek uvedl, že THMP již doručily radě města návrh materiálu, který by to řešil. „V radě je v tuto chvíli tisk, který ukládá THMP zahájit přípravu soutěžních podmínek s předpokladem vypsání tendru v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl. Dodal, že s ohledem na volby bude rozhodnutí buď ještě na současné radě v přechodném období, nebo už na té nové.

Zastávky v pražské MHD namluví herec Jan Vondráček

Domácí

Město by nicméně podle Jílka nemělo rozhodnutí dále odkládat, protože absencí reklamy na novém mobiliáři mu zbytečně unikají zisky a situaci ještě zkomplikuje instalace digitálních panelů na některé zastávky, která začne v blízké době.

Zatímco nyní může plochy využívat pro propagační účely alespoň magistrát, v případě digitálních panelů nebude mít dostatek obsahu, který by obrazovky mohly přehrávat. Panely budou podle dřívějších informacích na asi 150 zastávkách.

Většinu přístřešků na zastávkách v metropoli dosud provozovala francouzská firma JCDecaux, které skončila smlouva v polovině loňského roku. Vedení města rozhodlo o tom, že ji neprodlouží ani nebude hledat jiného soukromého provozovatele a pořídí vlastní mobiliář.

Výměna začala koncem loňského roku. Podobu nových zastávek vybrala Praha v roce 2018 v designové soutěži, ve které uspělo studio Olgoj Chorchoj. Porota tehdy ocenila zejména designovou čistotu mobiliáře z tmavě šedého hliníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám