Hlavní obsah

V Praze je po bytech hlad. Poptávka zřejmě zahýbe s cenami

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Developeři loni v hlavním městě začali stavět necelé čtyři tisíce nových bytů. Ve stejném roce jich přitom prodali až sedm tisíc. Rozdíl zdůvodňují komplikovaným a zdlouhavým povolováním staveb v Praze. Pokud se to nezmění, budou byty chybět a ceny půjdou nahoru, tvrdí firmy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Praze se loni začalo stavět 3949 bytů, meziročně o 8,9 procenta víc, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tento počet ovšem považují developeři za nedostatečný.

"Podle našich odhadů jich za stejnou dobu developeři prodali zhruba 6500, o dvě třetiny víc, než bylo zahájeno," řekl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Jeden z největších pražských developerů dokončuje například projekt Residence Garden Towers v Olšanské ulici na Žižkově se sedmi stovkami bytů.

Prodej bytů v Praze loni podle jeho propočtů vzrostl o 15 procent, letos očekává nárůst o dalších deset procent. "Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, dojde k převisu poptávky nad nabídkou a tím pádem k růstu cen bytů," dodal Kunovský.

Podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema se loni v metropoli prodalo dokonce rekordních sedm tisíc bytů, což by bylo o 77 procent víc, než zahájených. [celá zpráva]

Plánovací chaos

Za pomalejší výstavbou stojí podle ředitele Ekospolu Evžena Korce nesmyslně složitý stavebně-povolovací proces, který nemá v EU obdoby.

„Třístupňový povolovací proces je český unikát, který je dalším důkazem legislativního Kocourkova panujícího v ČR. Problémem jsou nejen neúměrně dlouhé lhůty, které navíc úřady často ani nedodržují, ale také možnost kohokoliv stavební záměr napadnout a jeho realizaci tím oddálit. Možnost vyjádřit se k budoucí stavbě by měla mít jen opravdu dotčená veřejnost a ne jako nyní v podstatě kdokoliv i z druhého konce republiky,“ tvrdí.

Situaci v Praze podle něj výrazně zhoršuje územně-plánovací chaos, který trvá už několik let. Nejde jen o často zmiňované takzvané Pražské stavební předpisy, metropoli prý také citelně chybí aktualizovaný územní plán, jehož nová podoba se měla původně schválit už v roce 2010.

Pomůže to „ležákům”

Developeři věří, že poptávka po bytech bude i nadále silná díky tisícům lidí z regionů i zahraničí, kteří do Prahy přicházejí kvůli lepším výdělkům. Je proto potřeba vyčlenit nová místa pro bytovou výstavbu, což se ale neděje.

Na celou situaci podle šéfa Ekospolu nakonec doplatí hlavně kupující, protože nedostatek nových bytů povede ke zdražení a snížení dostupnosti bydlení.

„Naopak vydělat mohou developeři, kteří nemohou své byty dlouho udat. Lidé toužící po novém bytu totiž budou kvůli nedostatečné nabídce nuceni sáhnout i po takovém, který by při dostatečné nabídce kupce hledal jen marně. Až po nastěhování zjistí, že byt nebyl ležákem bezdůvodně. To už ale bude pozdě,“ dodává Korec.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavebnictví loni rostlo o 5,5 procenta

Stavební produkce v Česku loni meziročně stoupla reálně o 5,5 procenta, v prosinci byla vyšší o 3,4 procenta. V obou případech se na růstu podílely zejména...

Výběr článků

Načítám