Hlavní obsah

V Ostravě žije stále víc lidí na hranici chudoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V severomoravské metropoli žije stále více lidí s příjmy na hranici životního minima. V roce 2003 jich ostravský magistrát evidoval 9 856, v roce 2004 už to bylo 10 249 rodin. Počet lidí bez nezaopatřených dětí, kteří musejí s minimem vystačit, vzrostl v regionu s jednou z největších nezaměstnaností z předloňských 20 390 na 21 241 lidí.

Článek

Životní minimum k zajištění nezbytných nákladů a nájmu pro člověka, který žije sám, činí 4300 korun. Pro úplnou rodinu s dvěma dětmi ve věku pět a deset let představuje 10 500 korun. Pro rodinu s dvěma dětmi ve věku od deseti do 15 let minimum dosahuje 12 400 korun. Z toho musí zaplatit jídlo, bydlení i ošacení. Čísla z Ostravy zveřejnil sociální odbor tamního magistrátu.

Rostoucí počty chudých lidí jsou odrazem vysoké nezaměstnaností ve městě. Koncem loňského roku hledalo v 0stravě práci bezmála 29 000 lidí, míra nezaměstnanosti byla 16,6 procenta. V ČR je přitom průměrná nezaměstnanost kolem devíti procent.

Průměrná mzda v ČR přesahuje 18 tisíc korun, dvě třetiny lidí má ale na výplatních páskách částku nižší.

Rozvoj růstu nemusí chudobě zabránit

Podle sociologa Jana Kellera zlepšení na trhu práce, které zajistí například nové podniky nebo výstavba dálnice, může vést paradoxně ještě k větší sociální diferenciaci, protože ti, kteří příležitosti mají, si je vylepší, ale ostatním to šance nepřinese. Nově vznikající firmy se nejčastěji ohlížejí po technicky odborných profesích, na které nezaměstnaní nemají kvalifikaci.

Osmačtyřicetiletá rozvedená Ostravanka, která si nepřála zveřejnit své jméno, bojuje s chudobou už asi pět let. Stejně dlouhou dobu si rovněž neúspěšně hledá práci.

"Nebýt důchodu mé matky, která se mnou žije v jednom bytě, tak vůbec nevyjdu. Kdo tak nežil, nedokáže vůbec pochopit, jak hrozná je to situace. Někdy se člověk cítí tak zle, že by nejraději ani nežil," svěřila se. Obě ženy společně dostávají měsíčně přibližně 9300 korun, z toho více než polovinu platí na nájemném.

Reklama

Související témata:

Související články

Průměrná mzda v ČR je 17 738 korun

Průměrná mzda v Česku vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,3 procent, tedy o 1205 korun. Lidé tak mají na výplatních páskách v průměru částku 17 738...

Výběr článků

Načítám