Hlavní obsah

V Olomouci otevřela centrum americká logistická firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Americká logistická společnost Schneider Logistics otevřela v Olomouci evropské centrum zákaznické podpory. Do jeho vybudování investovala 40 miliónů korun a práci tu najde asi 300 lidí.

Článek

"Město jsme si vybrali především díky dostatečné nabídce kvalifikovaných lidí. Nové centrum bude sloužit zákazníkům Schneider Logistics z celé Evropy a proto jsou naše nároky například na jazykovou vybavenost pracovníků vysoké," řekl výkonný ředitel společnosti Willem Jan van Vorstenbos.

Olomouc v tomto případě vytěžila v velkého množství volných kancelářských prostor. Na to ostatní menší města nejčastěji doplácejí. Firmy by sem rády i přišly, ale volných budov s kancelářemi je tu málo.

Americká skupina Schneider funguje od roku 1935 a  je jedním z největších světových poskytovatelů služeb v oblasti přepravy a logistiky. Olomoucká pobočka je druhým zastoupením firmy,  evropské ústředí už sídlí v nizozemském Venlo.

Do ČR přichází stále více společností, které nejsou výrobní, ale zaměřují se právě na logistiku. V tomto ohledu hraje ve prospěch ČR výhodná poloha ve středu Evropy. Svou centrálu pro Evropu má v tuzemsku například i jedna z největších doručovacích firem na světě DHL.

Karlovarsko naopak o investora přišlo

Takové štěstí nemělo město Chodov na Karlovarsku. Firma Braun Kabel tu chtěla v průmyslovém parku postavit továrnu na výrobu automobilových dílů. Zjistila ale, že nabízený prosotor je pro ni příliš malý.

"Jedenáct tisíc metrů čtverečních bylo pro Braun Kabel málo. Nám by pak už firma zasahovala do přivaděče vody a vysokého napětí. Průmyslová zóna, která je úzkou loukou, asi není pro tak velkého investora vhodná. Bylo to nad naše síly," řekl místostarosta Chodova Stanislav Pochman.

Chodovští zastupitelé proto do průmyslové zóny umístili jiné tři firmy. V úterý schválili prodej pozemků ve Vintířovské ulici pro stavbu stanice technické kontroly, firmu Stav-elektro a společnost Wiro-plast, která se do Chodova přestěhuje z Dolního Rychnova.

"Nových pracovních míst bude výrazně méně, než kolik nabízel Braun Kabel. Budou jich asi tři desítky," uvedl Pochman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám