Hlavní obsah

V Nové huti bude výstražná stávka

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Odbory ve společnosti Ispat Nová huť (INH) připravují hodinovou výstražnou stávku. Podniková odborová rada na pondělním mimořádném zasedání stanovila její termín, který však bude zveřejněn až ve středu, kdy se ho dozvědí sami zaměstnanci podniku. Podle informací Práva by se měla konat 23. dubna.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Odborová rada stanovila i datum konání mimořádné odborové konference, která rozhodne o případných dalších nátlakových akcích. I její termín vedení odborů nechce do středy zveřejňovat. Řekl to místopředseda odborové rady Jaroslav Marek, který vede skupinu odborových vyjednavačů v kolektivním vyjednávání.

Dobře informovaný zdroj Právu ale prozradil, že výstražná stávka se uskuteční 23. dubna od 9 do 10 hodin, mimořádná konference odborů, která by měla rozhodnout o případné klasické stávce, bude jednat 29. dubna.

Snižování počtu zaměstnanců

Poslední březnový den se před hlavní branou INH uskutečnil mítink na podporu požadavků odborů v kolektivním vyjednávání a proti propouštění. Mítinku se zúčastnily asi dva tisíce lidí, přesto, že vedení firmy akci nepovolilo. Odbory požadují, aby vedení INH s novým vlastníkem přehodnotilo svůj dosavadní cíl, podle něhož má firma k 31. prosinci 2005 zaměstnávat maximálně 8862 lidí (nyní má 11 380 zaměstnanců).

"Jednání s vedením se nikam nepohnula, zaměstnavatel trvá na svém posledním návrhu, při kterém jsme se rozešli. Chybí vstřícnost, vládnou emoce. Minulá odborová konference přijala usnesení, že máme zvýšit tlak, takže tak činíme a připravujeme výstražnou stávku," řekl na dotaz Práva člen krizového štábu odborů Karel Macura. "Uvidíme, zda začnou racionální jednání," dodal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám