Hlavní obsah

V Mladé Boleslavi mají obchod bez obsluhy, funguje nonstop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sídlišti mezi panelovými domy v Mladé Boleslavi byl v úterý ráno otevřen automatizovaný, bezobslužný obchod. Přes den je celkem obyčejný, lidé s nákupními košíky vstupují mezi regály a míří k pultu či pokladně, kde obsluhují prodavačky a pokladní. Obsluha ale v 18 hodin skončí, přesto je obchod v provozu dál.

Samoobslužný obchodVideo: Novinky

 
Článek

Otevřeno je v noci, o víkendu i ve svátky. Vstoupit se ovšem dá pouze přes mobilní aplikaci a bankovní identitu. Jedině po tomto ověření se dveře otevřou. Zákazník nakoupí, zaplatí platební kartou nebo opět přes chytrý telefon a může odejít.

Celý proces bedlivě střeží kamery. „Na zdejší prodejně jich je více než dvacet,“ uvedl Lukáš Němčík, ředitel rozvoje skupiny Coop.

Podle něj se v těchto obchodech i přes hlídání kamerami tu a tam stane, že někdo využije prázdného prostoru bez prodavačů. „Na jihu Čech se stalo, že skupina mladíků vybrala z regálu plechovky s pivem, rozestavili je v uličce a melounem pak hráli kuželky. Operátor je ale přes kamery viděl, a protože je systém schopný komunikovat, tak je oslovil, že si právě vybrali piva a meloun, tak aby zaplatili a opustili prodejnu,“ popsal událost Němčík.

Obchody bez prodavačů zachraňují venkov

Ekonomika

Ve středních Čechách už takto automatizovaná prodejna funguje v Berouně. Po republice už jich je více než deset. „Toto je celkem patnáctá prodejna. Zkušenosti jsou zatím dobré, dokonce zaznamenáváme méně ztrát a krádeží než při běžném provozu,“ řekl Právu Němčík.

Zloděj totiž bude těžko ochotný prokazovat se bankovní identitou a jen málokdo s nekalými úmysly vstoupí do prostoru prošpikovaného pohledy kamer. Navíc s dohledem u kamer pomáhá umělá inteligence. „Ta operátora upozorní na anomálie v chování zákazníka,“ vysvětloval manažer řetězce, který je často posledním, kdo ještě zachovává prodejny i na vesnicích. I tam se k automatizaci přistupuje.

Zemědělci zlevňují už několik měsíců. Pes je zakopaný v obchodech

Ekonomika

„Jsou to dva rozdílné koncepty. Na vesnických prodejnách je velmi složité udržet provoz kvůli vysokým nákladům. Na druhé straně víme, že lidé tam potřebují sociální kontakt a starší zákazníci by nemuseli na automatizovaný provoz přistoupit. Proto tam zachováváme kombinovaný provoz, ale pracovní doba personálu se zkracuje třeba na čtyři hodiny,“ uvedl Němčík.

Po zbylý čas zůstane prodejna otevřena v automatizovaném režimu a lidé, kteří dojíždějí za prací mimo obec, mohou nakoupit přímo v místě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V jednom z mladoboleslavských obchodů se dá nakupovat nonstop, a není k tomu potřeba obsluha

Od pojízdné prodejny po nonstop

Naopak ve městech, jako je třeba Mladá Boleslav, bývá zase nepřetržitý provoz výhodný pro lidi pracující na směny. Možnost nakoupit i mimo běžné otvírací doby obchodů kvitují i místní obyvatelé.

„Dneska mám odpolední, tak jsem přišel nakoupit ráno, ale teď už nebudu muset vstávat a nakoupím cestou z práce, jenom se budu muset prokousat tou aplikací,“ uvedl jeden ze zákazníků Jaroslav Rybka.

Posun ocenil i náměstek mladoboleslavského primátora Jiří Bouška (VpM). „Bydlel jsem tady vedle v paneláku, dlouho tu nebyl žádný obchod a jezdila sem pojízdná prodejna. Pak postavili obchod a teď je v nonstop režimu,“ uvedl.

Ačkoli se v prodejnách už dokáže řetězec obejít bez prodavačů a prodavaček, stačí místo zásobovat a střežit, o práci tedy lidé nepřicházejí. „Lidí máme stále nedostatek, takže kvůli vzniku automatizovaných prodejen rozhodně nepropouštíme. Spíše je přesunujeme na místa, kde nám lidé chybí,“ dodal Němčík.

Plně automatizovaný provoz je vhodný tam, kde se dlouhodobě nedaří sehnat personál, a také tam, kde by se provoz s obsluhou příliš nevyplácel. Podle Němčíka o takový provoz mají zájem desítky malých obcí, s nimiž řetězec jedná o zavádění takových prodejen.

Vesnické obchůdky může zachránit přechod na automatický nonstop

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám