Hlavní obsah

Malé benzínky v Maďarsku na protest zavřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Předseda asociace nezávislých čerpacích stanic Gábor Egri upozornil, že o nadcházejícím víkendu mohou v Maďarsku nastat potíže s tankováním pohonných hmot. „Doporučuji každému, aby na delší cestu vyrazil s plnou nádrží,“ řekl Egri v televizi RTL Klub.

Foto: Marton Monus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kvůli odstávce rafinerie ve městě Százhalombatta (cca do konce září) by museli malí prodejci dovážet pohonné látky za tržní cenu 700 forintů za litr (42 korun), ale prodávat za regulovanou cenu 480 forintů (29 korun) za litr. Rozdíl, který vláda doplácí, je přitom reálně jen 16 forintů.

Menším čerpacím stanicím se tak tento obchod nevyplatí a raději zavřou, velké budou spoléhat na zásoby a omezené dodávky. „Podpora státu ve výši 20 forintů (1,20 koruny) na litr je v reálu jen 16 forintů (necelá koruna), a to je nic,“ konstatoval předseda asociace.

Maďarská rafinérie MOL pracuje kvůli odstávce rafinerie jen na 50 procent a pohonné hmoty dodává primárně na své čerpací stanice, stát sice uvolnil část strategických rezerv, ale to nestačí.

Egri konstatoval, že v Maďarsku už téměř 300 dní trvá cenová regulace a protest je upozornění, že takto už to dál nejde. O víkendu podle něj nebude v provozu až několik stovek menších čerpacích stanic po celé zemi. Na víkend připadá svátek a předpokládá, že lidé budou cestovat a výpadek tak více pocítí.

Maďaři přišli na trik, jak obejít omezení na benzinkách

Ekonomika

Velké čerpací stanice budou sice otevřeny, ale Egri nevylučuje, že i zde se může objevit nedostatek pohonných hmot.

Vláda premiéra Viktora Orbána loni v listopadu zastropovala ceny 95oktanového benzinu a nafty ve výši 480 forintů (29 korun) za litr. Regulace má trvat do 1. října 2022. Od konce července mohou tankovat za zmíněnou regulovanou cenu už jen majitelé soukromých automobilů, taxikáři a zemědělské stroje. Tržní cena je 700 forintů.

Reklama

Výběr článků

Načítám