Hlavní obsah

V konkurenceschopnosti patří ČR k regionálním premiantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika je druhá nejlepší v konkurenceschopnosti ze zemí bývalé střední a východní Evropy. Na prvním místě je Estonsko. Světový žebříček zemí s nejvyšší konkurenceschopností vede Švýcarsko, Česko je na 29. místě. Slováci v hodnocení dopadli hůře, jsou na 37. místě a proti loňsku si pohoršili. Ukázal to nejnovější průzkum Světového ekonomického fóra (WEF).

Článek

Švýcarsko, které je letos v čele, bylo před rokem až čtvrté. Z prvního místa spadly Spojené státy, jejichž ekonomika je letos z hlediska konkurenční schopnosti až šestá.

WEF posuzuje například úroveň nezávislosti soudů, zákony na ochranu vlastnických práv, vliv politických stran či problém korupce.

Světová ekonomika je nyní podle WEF na důležité křižovatce a po čtyřech letech silného růstu lze očekávat její ochlazení. Tahounem růstu budou sice nadále Spojené státy, i tam ale dynamika růstu poleví. Naopak v zemích jako je Indie a Čína bude silný růst pokračovat i v nadcházejícím období, ukázal průzkum konkurenceschopnosti.

Pořadí vybraných zemí podle konkurenceschopnosti ekonomiky v roce 2006:
pořadízemě
1.Švýcarsko
2.Finsko
3.Švédsko
4.Dánsko
5.Singapur
6.USA
25.Estonsko
29.Česko
37.Slovensko
41.Maďarsko
48.Polsko
zdroj: Světové ekonomické fórum

Reklama

Výběr článků

Načítám