Hlavní obsah

V EU začal platit zákaz výroby silných vysavačů. Obchody se předzásobily

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 1. září začal pro výrobce, kteří se nacházejí na území EU nebo dodávají své zboží do zemí EU, platit zákaz výroby domácích vysavačů s příkonem nad 1 600 W. Důvodem jsou klimatické cíle, které si EU vytyčila splnit do roku 2030.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za tři roky se maximální povolený příkon dál sníží na 900 W. V současné době se příkon vysavačů v průměru pohybuje kolem 1 800 W, běžně se prodávají i výrobky s hodnotou 2 200 W.

Další změnou je povinné označení vysavačů energetickými štítky, podobně jako mají například ledničky. Kromě spotřeby a výkonu budou štítky uvádět také například hlučnost a celou řadu dalších parametrů. Lidé tak budou mít více informací, podle některých obchodníků ale na úkor o něco vyšší ceny. Vzhledem k tomu, že se regulace vztahuje jen na výrobce, ale ne prodejce, řada obchodů s elektronikou se staršími modely předzásobila.

Foto: koláž Novinky.cz

Popisek energetického štítku na vysavači

„Během léta jsme se předzásobili vysavači nad 1600 W v počtu několika stovek kusů a budeme je používat do slevových akcí,“ uvedl Martin Kameníček ze společnosti Electro World. „Snažíme se vyjít zákazníkům vstříc, jelikož cena vysavačů v nové specifikaci se podle našich předpokladů nedostane pod tisíc korun, což zvýhodňuje starší modely vysavačů,“ dodal. Firma v květnu změnila majitele, značka i prodejny v ČR a na Slovensku ale zůstávají.

ETA prý nezdraží

Vysavači se předzásobují i další obchody jako Euronics, Alza nebo Mall.cz.

Například výrobce vysavačů ETA ale tvrdí, že ceny zvyšovat nebude. „Z nynějších modelů vysavačů značky ETA již mnoho splňuje novou legislativní normu EU a zůstávají i po 1. září na současných cenách,“ uvedla již dříve mluvčí firmy Kateřina Prantlová.

Výrobci také upozorňují na to, že příkon je něco jiného než sací výkon, který by měl díky využití novější technologie zůstat zachován. Vysavače s menším příkonem totiž nahrazují příkon vyššími otáčkami motoru, výrobci tak museli zabránit především přehřívání motorů.

"Všichni výrobci na trhu do vývoje dlouhodobě investovali," uvedl Vít Paulíček ze Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů. Lidé by se podle něj proto neměli bát, že bude s novými vysavači úklid náročnější.

Omezení se navíc netýkají některých typů vysavačů, jaké se používají například v hotelech. „Z opatření jsou vyjmuty výrobky určené pro mokré čištění, kombinující suché a mokré čištění, vysavače na baterie, robotické a průmyslové vysavače,“ dodal Martin Kameníček z Electro Worldu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám