Hlavní obsah

Úsporné žárovky za polovic brzy svítí jako bludičky

Právo, Jindřich Ginter

Nejlevnější úsporné žárovky od tzv. neznačkových producentů se ve výsledku mohou lidem notně prodražit. Vydrží podstatně méně než běžné značky, navíc mnohdy po krátké době používání svítí už jen jako bludičky a každá jinou barvou světla.

Foto: Profimedia.cz

Na obalech výrobci často uvádějí, že nahradí klasickou žárovku, ale ve skutečnosti svítí výrazně méně. Ilustrační foto.

Článek

„Značkové žárovky mají deklarovanou životnost 25 let. U neznačkových, které sice stojí polovic, je to nejvýše pět let. Ve výsledku tak ale za jeden zdroj světla spotřebitel zaplatí namísto zhruba 400 korun za jednu kvalitní žárovku kolem tisícikoruny kvůli nutnosti jejich častější výměny,“ shrnul Michael Urban ze specializovaného internetového prodejce Esvetlo.cz.

Když se pak vezme v úvahu, že v běžné domácnosti je kolem deseti, patnácti zdrojů světla, momentální úspora z nákupu méně odolných neznačkových žárovek se rychle vytrácí.

Neznačkové LED mají často udávanou životnost v rozmezí 50 až 100 tisíc hodin, což je sice násobně více než u značkových výrobků, jenže podle Urbana reálně vydrží svítit desetkrát či dvacetkrát kratší dobu.

Zákazníci si dále u nekvalitních žárovek stěžují na to, že se rychle přehřívají, že každá svítí jinou barvou světla, byť se jedná o stejný typ, že svítivost rychle degraduje a že informace na obalu jsou matoucí. Uvádějí například, že nahradí klasickou 60watovou žárovku, ale podle počtu lumenů je to jen 40 wattů. „Je třeba si dávat pozor na udávaný ekvivalentní příkon. Není možné, aby standardní LED žárovka o výkonu 10 wattů nahradila 100watovou žárovku. Klíčový údaj je v svítivosti v lumenech,“ dodal Urban.

Sbohem watty, teď frčí lumeny

ČOI již dříve například u jedné úsporné žárovky zjistila, že na obalu se sice píše, že odpovídá 125wattové klasické žárovce, ale skutečný ekvivalentní výkon byl pouze 74 wattů.

„Světelný tok vyjádřený v lumenech (lm) musí být sice uveden na každém prodávaném světelném zdroji, jenže toto rozlišení dosud není dostatečně zažité, což znamená, že běžný spotřebitel neví, kolik lumenů potřebuje pro osvětlení obývacího pokoje, kuchyně nebo chodby,“ upozorňuje ve svých zprávách Česká obchodní inspekce (ČOI).

„Letos zatím evidujeme sedm stížností na úsporné a LED světelné zdroje. V současnosti probíhá šest kontrol, jejichž výsledky nejsou dosud známy,“ sdělila Právu Ivana Divišová z ČOI. Loni podle ní bylo šestnáct stížností.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Nejvíce kontrol ČOI proběhlo v roce 2011 poté, co si zrušení prodeje klasických žárovek vynutila Evropská unie. Inspektoři jich tehdy realizovali 186, z čehož zjistili pět desítek porušení zákona. Podle poznatků Esvetlo.cz ale mnohým prodejcům otrnulo, a tak začínají ve větší míře dovážet sice výrazně levné úsporné, ale nekvalitní žárovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám