Hlavní obsah

V EU jsou snílci, když věří, že problém Řecka vyřeší za pár let, míní Verheugen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Řecku potrvá několik desítek let, než se hospodářsky postaví na nohy. Televizi ARD to řekl bývalý německý eurokomisař Günter Verheugen. Problémem země je, že není s výjimkou cestovního ruchu prakticky v ničem konkurenceschopná.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý komisař pro rozšíření Günter Verheugen

Článek

Eurozóna podle něj nemůže očekávat, že se situace změní během několika let. Politici to ale dobře vědí, jen se tváří, že nejde o dlouhodobý problém. „Je to něco, co potrvá přinejmenším celou jednu generaci,“ prohlásil Verheugen.

„Naši politici by konečně měli říci pravdu – že ministři financí jsou snílci, když tvrdí, že Řecko bude za tři roky stát na vlastních nohou,“ uvedl bývalý komisař pro rozšíření Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Verheugen podotkl, že o tříletém horizontu záchrany Řecka se mluvilo už v roce 2010 při schvalování prvního záchranného balíčku pro Atény. Letos v únoru přitom eurozóna prodloužila do konce června platnost druhého balíčku a odborníci nevylučují, že bude nutné poskytnout zadlužené zemi i další podporu.

Podle něj je třeba připravit dlouhodobý koncept, který by umožnil nastartovat reálnou ekonomiku středomořské země. „Uvést Řecko do konkurenceschopného stavu je záležitost desítek let, je ale třeba začít s tím hned,“ řekl bývalý eurokomisař.

Řecko si půjčuje i na platy státních zaměstnanců

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu, pomohla mu EU a také Mezinárodní měnový fond. Země za to musela slíbit zásadní restrukturalizaci. Celkem se jí dostalo pomoci ve výši 240 miliard eur.

Peníze země dostává průběžně podle toho, jak probíhá restrukturalizace ekonomiky. Nová řecká vláda ale chce znění dohody změnit. Eurozóna nechce na představy Řecka přistoupit.

Atény nyní nutně potřebují peníze, protože nemají z čeho zaplatit chod státu, není ani na výplaty mezd státních zaměstnanců. EU vyčkává na dohodu s vyplacením 7,2 miliardy eur (asi 200 mld. Kč). Atény ale současně musí splatit MMF 973 miliónů eur (asi 26,7 mld. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám