Hlavní obsah

OKD bude těžit černé uhlí až do konce roku 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnost OKD bude těžit černé uhlí na Karvinsku ještě tři roky. Těžba na posledním z činných šachet, Dolu ČSM, definitivně skončí na konci roku 2025. Oznámili to v pátek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda představenstva OKD Roman Sikora. Původně měla těžba skončit letos 31.prosince. V průběhu letošního roku ale došlo k posunutí termínu o rok. A nyní o další dva.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jediným činným dolem v OKD je Důl ČSM ve Stonavě.

Článek

„Předpokládám, že to je definitivní, bude to ještě o tři roky déle, než jsme předpokládali na začátku letošního roku. Myslím, že to je dobře pro náš region, pro zaměstnanost a také pro náš průmysl. Jsou to samé dobré zprávy, přitom to nikdo nemusí dotovat. Naopak. Z daní bude mít stát peníze na rozvojové projekty v Moravskoslezském kraji,“ ohlásil po jednání s vedením OKD a zástupci hornických odborů ministr Stanjura.

Přiměřená jistota výdělku

Upozornil, že k rozhodnutí došlo OKD, ministerstvo financí a státní firma Prisko po důkladné analýze. „Zkoumali jsme, zda máme uhlí k dispozici, zda jsme technicky schopni ho vytěžit, zda bude mít OKD dostatek zaměstnanců a zda bude těžba ekonomicky výhodná,“ popsal. Dodal, že v této chvíli panuje přiměřená jistota, že OKD bude vydělávat, že má dostatek zaměstnanců a že má zákazníky, kteří od něj budou to vytěžené uhlí kupovat.

To potvrdil předseda představenstva OKD Roman Sikora, který ujistil, že už nyní má firma prodáno uhlí, které vytěží příští rok a taky část těžby z roku 2024. A to přesto, že vyjednávání se zákazníky je podle něj extrémně složité. „Málokdo z našich klientů, ať už stávajících, nebo nových, se chce zavázat k tak dlouhodobému vztahu, nemají jasno, jakým způsobem se budou vyvíjet ceny uhlí. Nicméně v tomto našem byznysu pracujeme všichni s tzv. očekávanými cenovými křivkami, které říkají, že v roce 2024, a potažmo v roce 2025, by nemělo docházet k žádným velkým dramatickým výkyvům v cenách uhlí. Z toho soudím, že by se nám mělo podařit v průběhu roku 2023 úspěšně zasmluvnit i rok 2025,“ nastínil Sikora a doplnil, že celkem chce OKD za tři roky vytěžit 3,6 milionu tun uhlí.

Bývalí havíři se bojí o střechu nad hlavou

Domácí

Podmínkou pokračování těžby v letech 2024 a 2025 je úspěšné zvládnutí procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), se kterým firma již začala. „EIA je v připomínkovém řízení a myslím, že běží podle našich představ. Nemyslím si, že by nás tento proces zastavil, může nás trochu přibrzdit, ale myslím, že o prázdninách příštího roku budeme mít jasno a že stanovisko bude kladné,“ věří Sikora. Prodloužení těžby si také vyžádá investice okolo 300 milionů v následujících dvou letech.

Zisk v jednotkách miliard

„V příštím roce budeme muset také udělat zhruba 10 kilometrů příprav těžby, což není jednoduchá záležitost, ale je splnitelná. Podařilo se nám přijmout dva razičské kolektivy navíc, díky čemuž si dovolujeme tvrdit, že se k uhlí dostaneme včas a že přípravné práce budou provedeny kvalitně, bezpečně a v rozsahu, který potřebujeme,“ objasnil předseda představenstva.

Současně uvedl, že letošní rok skončí z ekonomického pohledu pro OKD více než dobře. Tržby by se měly pohybovat okolo hranice 14 miliard a zisk bude v jednotkách miliard. „Víme, jaká je současná ekonomicko-politická situace. Ta přispěla k tomu, že po uhlí je hlad. Je ho dost ve světě, ale ve středoevropském regionu je ho žalostně málo. A naší velkou výhodou je, že ho máme v každém okamžiku k dispozici, můžeme ho nabídnout a říct si za něj lepší cenu,“ vysvětlil Sikora.

OKD zaměstnává zhruba 3300 lidí, přičemž 2500 z nich jsou kmenoví zaměstnanci.

Obnova těžby uhlí by stála miliardy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám