Hlavní obsah

V ČR se chová nejméně krav od roku 1836

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice je podle Agrární komory (AK) nejméně skotu od roku 1836. Komora nyní eviduje necelých 1,5 miliónu kusů skotu, tedy zhruba stejně jako před 169 lety. Oficiálně byla statistika vedena od roku 1921, kdy bylo v zemi už přes tři milióny kusů skotu, z toho necelá polovina dojnic.

Článek

"Letos bude nedostatek hovězího pro zpracovatele," řekl v pondělí v Brně prezident Agrární komory Jan Veleba. Neznamená to ale, že by hrozil nedostatek hovězího masa. Stejně jako veškeré zboží, se i maso do ČR dováží. Čeští chovatelé, především v blízkosti hranic, navíc také poražené krávy častěji prodají například v Rakousku nebo Německu, protože za kilogram živé váhy dostanou více peněz než od tuzemských zpracovatelů.

"V Evropě hovězí není a v Rakousku a Německu dostanou chovatelé za kilogram v živém o sedm až 15 korun více," řekl Veleba. Domácí masokombináty platí asi 42 korun za kilogram a navíc později než zahraniční firmy.

Produkce hovězího je nyní na úrovni 190 tisíc tun, zatímco ideálem by bylo 250 tisíc tun. Pokles stavu skotu je ale pochopitelný jak vzhledem k podílu dováženého masa, tak částečným odklonem lidí od hovězího masa v posledních letech. Lidé se zdravějši stravují a přednost dostávají druhy lehčího masa právě na úkor vepřového a hovězího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám