Hlavní obsah

V Číně vyrostla největší plovoucí solární elektrárna na světě

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší plovoucí solární elektrárnou na světě se může pochlubit Čína. Elektrárnu mají v Chuaj-nanu v provincii An-chuej a je schopná vyprodukovat 40 megawattů elektrické energie, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Chuaj-nanu vyrostla největší plovoucí solární elektrárna na světěVideo: Reuters

 
Článek

Elektrická energie vyrobená čínskou elektrárnou by mohla obsloužit zhruba 15 tisíc domácností. Plovoucí solární panely se rozkládají na ploše přes 800 tisíc metrů čtverečních.

Zaplavená plocha vznikla na místě, kde došlo k propadu půdy v důsledku těžby uhlí. Jednou z výhod plovoucí elektrárny je, že ji voda přirozeně ochlazuje.

Čína patří k lídrům v zavádění obnovitelných zdrojů energie. V roce 2015 dosahovala kapacita čínských zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů 199 gigawattů, v případě druhých Spojených států to bylo 122 a třetího Německa 92 gigawattů. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Země s největší kapacitou obnovitelných zdrojů

Říše středu v témže roce vytvořila 40 procent instalovaných zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů, které celosvětově dosáhly kapacity 153 gigawattů. V průměru každou hodinu roku 2015 v Číně postavili dva nové větrníky, uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA) na konci minulého roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám