Hlavní obsah

V Česku stoupl podíl dolarových milionářů více než ve světě

Praha

V Česku v loňském roce vzrostl počet dolarových milionářů o více než pět procent na 17 100 lidí. Celosvětový růst byl pod jedním procentem a dostal se na 11 miliónů osob. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Počet dolarových milionářů v Česku stoupá.

Článek

Zvýšení počtu boháčů v Česku ovlivnil růst HDP, významnou roli hrála relativně nízká inflace, pozitivní bilance exportu i postavení české měny.

Negativní dopad měl naopak pokles cen realit a propad tržní kapitalizace. Většinu tuzemských milionářů tvoří, stejně jako jinde ve světě, lidé s investovatelným majetkem mezi jedním a pěti milióny dolarů. Nejčastěji disponovali majetkem ve formě různých spořicích produktů.

Přestože celosvětově počet dolarových milionářů stoupl, jejich finanční bohatství naopak kleslo kvůli dopadům různých krizí o 1,7 procenta na 42 biliónů dolarů. Jediným regionem, který zaznamenal pokles v počtu bohatých lidí, je Severní Amerika. Přesto zůstává tento kontinent oblastí s největší koncentrací světového bohatství, tedy 11,4 biliónů dolarů.

V Evropě počet dolarových milionářů narostl o 1,1 procenta na 3,2 miliónu lidí. Jejich majetek ale poklesl o 1,1 procenta na 10,1 biliónu dolarů. „Vývoj v Evropě je významně ovlivněný dluhovou krizí, která již trvá příliš dlouho,“ připomněl generální ředitel Capgemini Zdeněk Přibyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám