Hlavní obsah

V Česku se dále zhoršily podmínky pro podnikání

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podmínky pro podnikání se v Česku za listopad dále zhoršily. Poprvé od července 2009 poklesla jak výroba, tak nové zakázky. Vyplývá to z indexu nákupních manažerů (PMI), který pro banku HSBC zpracovala společnost Markit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

PMI klesl v listopadu již třetí měsíc za sebou, konkrétně z 51,7 bodu na 48,6 bodu. Poprvé od října 2009 klesl pod neutrální hranici 50 bodů, což svědčí o všeobecném zhoršení podnikatelských podmínek. K pádu pod neutrální hranici přispěly zejména složky výroba, nové zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě.

„Pokles indexu pod neutrální hranici 50 bodů, k němuž došlo poprvé od října 2009, dává za pravdu korekcím růstu HDP, které jsme viděli v posledních několika měsících," uvedla ekonomka Agata Urbanska z HSBC. Česká národní banka, české ministerstvo financí i Evropská komise totiž snížily prognózy růstu v roce 2012 o víc než polovinu na 0,7 až 1,2 procenta, oproti předchozímu předpokládanému růstu ve výši bezmála dvou procent z roku 2011.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v listopadu poklesl poprvé od července 2009. Z údajů plyne, že v důsledku prvního propadu nových exportních zakázek od srpna 2009 oslabil tuzemský i exportní trh. Slabší poptávka z amerického a západoevropského trhu byla údajně klíčovým faktorem oslabení celkového objemu nových zakázek.

Převážně kvůli klesajícímu objemu nových zakázek omezili čeští výrobci v listopadu výrobu, přičemž jde o první meziměsíční pokles zaznamenaný za 28 měsíců. Podobně se po více než dvou letech ustavičného růstu snížila i rozpracovanost.

Reklama

Výběr článků

Načítám