Hlavní obsah

V Británii začíná platit plastová pětilibrovka. Na rubu má Churchilla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii vstoupí v úterý do oběhu nová bankovka v hodnotě pět liber (160 korun), která je vyrobená z plastu. Na rubu bude portrét britského válečného premiéra Winstona Churchilla, uvedl list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Nová plastová pětilibrovka

Článek

Nová bankovka je vytištěna na polymeru, tenké ohebné plastové fólii, která je odolnější a nezůstává na ní tolik nečistot, jako na dosud používaném papíru. Životnost nové bankovky tak může být až o pět let delší než u současných bankovek.

První náklad je zhruba 440 miliónů nových bankovek, které mají postupně nahradit starší papírové, na kterých je na rubové straně podobizna reformátorky vězeňství Elizabeth Fryové. Všechny britské bankovky mají na líci portrét královny Alžběty II.

Nová pětilibrovka dláždí cestu nové generaci bezpečnostních prvků, které mají ztížit falšování bankovek. Je mezi nimi několik hologramů, průhledné okno s portrétem královny či zobrazení Big Benu na přední straně na zlaté fólii a na zadní na stříbrné fólii.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bank of England předvádí, že nové plastové libře voda nevadí

Pro bankovku byl použit Churchillův snímek z roku 1941. Pod ním se pak objeví jeho slavný citát, který zazněl v první Churchillově řeči ve funkci premiéra v roce 1940: "Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot". Churchill je po vévodovi z Wellingtonu teprve druhým britským ministerským předsedou, který je vyobrazen na některé z britských bankovek.

Churchillovy vůdčí schopnosti během druhé světové války mu vynesly mezinárodní uznání, zvláště v USA, kde mu bylo uděleno čestné občanství. Byl zobrazen na poštovních známkách 150 zemí.

Během života obdržel 37 řádů, vyznamenání a medailí včetně Podvazkového řádu a Nobelovy ceny za literaturu. V roce 2014 mu byl udělen v České republice in memoriam Řád Bílého lva. Zemřel 24. ledna 1965 ve věku 90 let. Churchill byl také prvním neurozeným občanem vyobrazeným na britské minci, v roce 1965 se objevil na minci v hodnotě pět šilinků.

Reklama

Výběr článků

Načítám