Hlavní obsah

V Břeclavi se bude těžit zemní plyn a ropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Břeclavi se má začít na přelomu roku těžit zemní plyn, informoval v sobotu Český rozhlas. Městské zastupitelstvo tak rozhodlo i přes protesty ochránců přírody. Ti se obávají, že dojde k poškození přírodního park Kančí hora, jenž je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného do světového kulturního dědictví UNESCO.

Článek

"Veškeré činnosti, které s těžbou souvisí, budou prováděny na základě řádných povolení. Po ukončení těžby bude provedena sanace a rekultivace dotčených území," řekl rozhlasu místostarosta Pavel Dominik. Dodal, že zastupitelstvo stanovilo také podmínku, že z vydobytého nerostu musejí těžební společnosti poskytnout Břeclavi zákonem stanovené prostředky.

V těžební lokalitě se vedle zemního plynu vyskytuje rovněž ropa. Suroviny by měly být těženy v parku Kančí obora, který tvoří lužní lesy a artézské studně. Ty zásobují 50 000 domácností na Břeclavsku pitnou vodou.

Ochránci se bojí úniků ropy

Proti těžbě v Kančí oboře vznikla na počátku července petice. Její signatáři se ze všeho nejvíce obávají ropných úniků, takzvaných úkapů. Nelíbí se jim ani, že bude třeba postavit ropovod a že surovinu budou muset odvážet nákladní automobily. To může podle ochránců přírody vážně poškodit vzácné životní prostředí a znehodnotit pitnou vodu.

Břeclav peníze z těžby potřebuje

Koncem loňského roku udělaly těžařské firmy v oboře dva zkušební vrty. Právě tehdy se ukázalo, že v prostoru mezi Břeclaví a Lednicí je nejen zemní plyn, ale i zásoby ropy na osm let. Břeclav by mohla z těžby získat ročně asi 15 miliónů korun. Město nyní dluží 200 miliónů a podle zastupitelů peníze z těžby potřebuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám