Hlavní obsah

V aerolinkách Iberia začala pětidenní stávka

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Zaměstnanci španělských aerolinek Iberia vstoupili do první ze tří plánovaných pětidenních stávek. Důvodem je chystané propouštění a snižování mezd, informoval server BBC.

Foto: Juan Medina, Reuters

Airbusy Iberie na madridském letišti Barajas

Článek

Iberia v důsledku toho jen v pondělí zrušila 236 letů, za pět dní by se mělo jednat až o 1200 neuskutečněných letů. Dopady se projeví i na fungování dalších aerolinek. Do zaměstnání totiž nedorazí až do pátku pozemní ani letecký personál.

Jednotlivými stávkami by mělo být zasaženo zhruba 70 000 cestujících. Podle vedení společnosti má 90 procent dálkových letů fungovat, největší problémy se mají týkat vnitrostátních letů.

Iberia hodlá kvůli neuspokojivým výsledkům zrušit přes 3800 pracovních míst z celkových zhruba 20 000. Za tři čtvrtletí loňského roku vykázaly španělské aerolinky ztrátu 262 miliónů eur (asi 6,6 miliardy korun).

Odboráři plánují další dvě pětidenní stávky v průběhu března. Podle analytiků může celkem 15 dnů stávek Iberii způsobit ztráty až 100 miliónů eur.

Iberia se potýká se zvýšenou konkurencí ze strany nízkonákladových aerolinek, vliv na zhoršené podmínky aerolinek má i neutěšená situace španělské ekonomiky, která se nachází v recesi.

Iberia se v roce 2009 spojila s aerolinkami British Airways. Fúzí tak vznikla nová společnost International Airlines Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám