Hlavní obsah

Už šest Čechů je mezi dolarovými miliardáři

– Praha • Aktualizováno

Mezi dolarové miliardáře se už řadí podle žebříčku zveřejněného časopisem Forbes šest Čechů. Ke čtyřem českým zástupcům s majetkem v hodnotě přesahující miliardu dolarů, zveřejněným v březnovém žebříčku, nově přibyli další dva – majitel skupiny CPI Radovan Vítek a majitel těžební skupiny Czech Coal Pavel Tykač.

Článek

Nejbohatším Čechem podle Forbesu zůstává majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner. Hodnotu jeho majetku časopis vyčíslil na 208 miliard korun. V posledním vydání celosvětového žebříčku byl Kellner 106. nejbohatším člověkem planety.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Na druhé místo v Česku řadí Forbes majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše s majetkem o hodnotě 40 miliard korun. Vítek se zařadil na třetí místo s majetkem oceněným na 38,8 miliardy korun, Tykač byl čtvrtý se jměním 33 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Na páté místo klesl dosud třetí nejbohatší Čech Zdeněk Bakala. Jeho majetek, který Forbes vyčíslil na 26,9 miliardy korun, se snížil kvůli poklesu hodnoty akcií těžební společnosti NWR, kterou vlastní Bakalova skupina BXR. Šestý je majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem o hodnotě 20 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Pokud by si šestice nejbohatších Čechů své jmění udržela do konce roku, dostala by se do tradičního seznamu nejbohatších lidí světa, který Forbes pravidelně zveřejňuje. Česko by v takovém případě mělo na seznamu nejvíc zástupců ze zemí střední Evropy.

Deset nejbohatších Čechů
pořadíjménospolečnosthodnota majetku (v mld. Kč)
1.Petr KellnerPPF208
2.Andrej BabišAgrofert40
3.Radovan VítekCPI38,8
4.Pavel TykačCzech Coal33
5.Zdeněk BakalaBXR26,9
6.Karel KomárekKKCG20
7.Marek DospivaPenta12,5
8.Jaroslav HaščákPenta12,5
9.Jiří ŠmejcHome Credit11,9
10.Tomáš ChrenekMoravia Steel11,5
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám