Hlavní obsah

Ústecký kraj prodal japonské IPS Alpha pozemky v zóně Triangle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecký kraj v sobotu podepsal smlouvu s japonskou společností IPS Alpha o prodeji pozemků v průmyslové zóně Triangle na Lounsku. Firma zaplatí pět eur (asi 142 korun) za metr čtvereční. Závod postaví na 23 hektarech, které ji tak přijdou zhruba na 32 miliónů korun. Cena je součástí investiční pobídky pro prvního investora ve strategické průmyslové zóně. IPS Alpha investuje do stavby továrny na výrobu LCD displejů přes 2,6 miliardy korun a zaměstná až 2000 lidí.

Článek

IPS Alpha je strategickou aliancí tří renomovaných firem: Hitachi, Panasonic a Toshiba. Stavbu továrny zahájí letos, výrobu chce společnost spustit za rok. "Chtějí zaplavit předvánoční trh v roce 2007, kapacita v Trianglu bude stačit pro celou Evropu," uvedl ústecký hejtman Jiří Šulc.

Japonci potřebují kvalifikované pracovní síly

Investor požaduje zajištění inženýrských sítí. "Investice na straně Japonců je v objemu tří miliard korun, na naší straně 1,8 miliardy korun," uvedl Šulc. Vláda by na svém pondělním zasedání měla schvalovat finanční podporu pro zónu.

Prezident společnosti IPS Alpha Fumijaki Jonai zastupitelům řekl, že podpis smlouvy je prvním krokem ve spolupráci s krajem. Uvedl, že firma bude potřebovat kvalifikovanou pracovní sílu. "Musíme vyřešit také systém přepravy lidí do zóny, potřebovat budeme podporu kraje i škol," řekl. "Další investoři nás budou určitě rychle následovat," řekl. Dodal, že investice posílí vztahy mezi Českou republikou a Japonskem.

Investor pomůže snížit nezaměstnanost

Pozemky v Trianglu chce koupit zvlášť také společnost Hitachi. Kupní smlouvu s druhým investorem by měl kraj uzavřít ještě v červenci. "Pobídka v podobě kupní ceny byla pouze pro prvního investora," upozornil Šulc. Tržní cena technicky připravených pozemků je podle znalců 300 korun za metr čtvereční.

Vstup investora by měl v regionu pomoci snížit nezaměstnanost, která je v Ústeckém kraji nejvyšší v celé zemi. Nejprve by se zřejmě v zóně vyráběly pouze komponenty a později i celé produkty. Šulc uvedl, že firmy by mohly zabrat 140 hektarů a zaměstnat až 12 000 lidí. Bez práce v dubnu v regionu bylo 64 680 lidí.

Žatecká zóna o rozloze 360 hektarů patří společně se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým průmyslovým zónám. Zónu se v minulosti nedařilo obsadit. Zájem sice měly dvě automobilky, firmy PSA Peugeot Citröen a Hyundai, obě si ale investici rozmyslely.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonci pomohou hlavně vesnicím na Žatecku

Informace premiéra Jiřího Paroubka, že průmyslová zóna Triangle u Žatce bude mít prvního významného investora, a to japonskou společnost IPS Alpha, vyvolala...

Výběr článků

Načítám