Hlavní obsah

USA se snaží zlákat firmy za oceán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA se prostřednictvím masivních dotací nebo daňových úlev snaží přitáhnout na své území firmy, které investují do zelených technologií. V rámci amerického zákona o snižování inflace (IRA) je připraven masivní balík 369 miliard dolarů (8,3 bilionu korun) na podporu obnovitelných zdrojů nebo vodíku.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Zájemci o dotace nebo úlevy, například výrobci elektromobilů, ale musí buď vyrábět v USA, nebo používat výrobky či součástky, které se tam vyrábějí.

Podle Evropské unie to může narušit soutěž podle pravidel Světové obchodní organizace. Evropské výrobce to ohrožuje, a jak ukazuje případ Volkswagenu, může to znamenat i ránu pro pracovní trh a další rozvoj, když se producent přesune do USA, kde jsou navíc výrazně levnější energie.

Počátkem února o tom ve Washingtonu jednali ministři hospodářství Německa a Francie Robert Habeck a Bruno Le Maire, ve středu se v této věci v hlavním městě USA sešla s prezidentem Joem Bidenem i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Evropská komise se také snaží za USA nezaostat a počátkem února představila obrysy tzv. Průmyslového plánu Zelené dohody, jehož záměrem je usnadnit přístup k daňovým úlevám pro udržitelné podniky, přesměrovat finanční prostředky do odvětví čistých technologií a zmírnit pravidla státní podpory. Konečná podoba plánu by měla být známa během března.

Americký úřad vyšetřuje vozy Tesla, dvěma odpadl volant

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám