Hlavní obsah

Urban: boj o Třinec není ztracen

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Za remízu označil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban středeční jednání s Evropskou komisí o povolení státní podpory soukromé společnosti Třinecké železárny. "V této části jednání respektujeme své postoje a budeme dále jednat," řekl ministr.

Foto: Alexander Mosio

Andrzej Cieslar s obrazem "Metafráze"

Článek

Zatímco podle EK podnik nesplňuje podmínky pro udělení pomoci, protože není v krizi a vykazuje zisk, Urban vidí podle svých slov značná rizika jeho životaschopnosti. "Třinecké železárny v žádném případě nesplňují kritéria životaschopnosti Evropské komise," řekl dnes ministr.

Na osudu TŽ přitom podle něj závisí restrukturalizace celého českého ocelářství. "Není možné tuto restrukturalizaci dokončit bez toho, aniž by do ní byly zahrnuty i Třinecké železárny," prohlásil.

Klíčovou roli bude nyní hrát Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten dostane návrh restrukturalizačního plánu TŽ a na jeho základě rozhodne, zda Třinec pomoc skutečně potřebuje. Pokud rozhodne kladně, pak Česko vypracuje oficiální žádost a předloží ji do Bruselu. Vše by se podle Urbana dalo stihnout do září. "Pokud pak Evropská komise kývne, jednalo by se o možnostech podpory tak, aby byla zahrnuta do restrukturalizačního plánu," dodal.

Vláda chce pomoci dvěma miliardami

Vláda zatím projednala návrh na pomoc TŽ v hodnotě dvou miliard korun. Uvedená částka by podle Urbana nepředstavovala přímou podporu, nýbrž snížení dluhu společnosti u České konsolidační agentury. "Je však otázkou, jestli v této výši bude možné o této podpoře jednat," připustil ministr.

Na otázku, proč o povolení pomoci pro TŽ Česko při loňském jednání s EU vlastně nepožádal, nedokázal Urban, který je ve funkci teprve tři měsíce, odpovědět. "To je pro mě záhadou."

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám