Hlavní obsah

Urban pojede do Bruselu hájit státní pomoc Třineckým železárnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se pokusí příští středu v Bruselu přesvědčit Evropskou komisi, aby přece jenom povolila státní pomoc soukromým Třineckým železárnám. Třinecký podnik požaduje státní kompenzaci zhruba dvě miliardy korun po pomoci vlastníkovi Ispat Nová huť, skupině LNM, která je přímým konkurentem podniku.

Foto: Archiv Městské knihovny

Žáci ZŠ Plasy navštívili knihovnu v Plasích.

Článek

"Jedeme do Bruselu s přesvědčením, že náš požadavek je oprávněný," řekl ČTK mluvčí ministra Ivo Mravinac. Evropská komise se však dosud k této veřejné podpoře stavěla negativně a nic zřejmě nenasvědčuje tomu, že by svůj názor mínila měnit. Již několikrát nechtěla o rozšíření seznamu restrukturalizace ocelářských firem s pomocí státu ani slyšet.

"Neznáme zatím podrobnosti české žádosti, můj první dojem však je, že to nebude možné. Už jsme to zkoumali dříve a výsledek byl jasný - Třinec na tento seznam prostě nejde zařadit," řekl koncem května Rutger Wissels, vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku.

Nynější jednání Urban povede s komisařem Mario Montim. Doposud povolená pomoc se týká především Vítkovic, když včetně později osamostatněné společnosti Vítkovice Steel, činila v letech 1997 až 2002 zhruba osm miliard korun.

Nová Huť získala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v prosinci 2002 výjimku pro poskytnutí veřejné podpory až 5,7 miliardy korun. Celkem podle MPO má Česká republika s komisí projednán a schválen objem této veřejné podpory ve výši 14,15 miliardy korun.

Třinecké železárny jsou klíčovým podnikem, pokud jde o zaměstnanost regionu. Pracuje v nich zhruba pět tisíc lidí a dalších deset tisíc pracovních míst s fungováním huti v návaznosti souvisí. Při oddlužení by mohly Třinecké železárny fungovat jako životaschopný podnik, tvrdí MPO

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám