Hlavní obsah

Dokažte, že žijete sami. Úřady požadují po samoživitelích bizarní dokumenty

Právo, Stáňa Seďová, Tomáš Volf
Aktualizováno

Samoživitelé a samoživitelky musejí od července úřadům dokazovat, že opravdu žijí sami a sami platí například nájem, aby dostali příspěvek na bydlení. Příspěvek přidělují úřady práce a úřednice občas požadují až bizarní dokumenty, které mají dokazovat, že člověk žije s dětmi opravdu sám – například nájemní smlouvu expartnera z jeho nového bydliště.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na jednu stranu chápu, že má jít o snahu zabránit zneužívání dávek. Ale tímto způsobem je to naprosto nelogické. Ve většině případů to jen zabrání tomu, aby ženy a muži, kteří tu dávku skutečně potřebují, se k ní dostali. Realita samoživitelů, kteří jsou závislí na těchto dávkách, je, že v lepším případě se svými ex nemluví. V horším případě s nimi musí stále bojovat,“ řekla Právu Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

„Představte si například maminku, která utekla s dětmi do azylového domu, skrývaly se, aby jim agresor nemohl nadále ubližovat, a po roce, kdy se chtějí postavit na vlastní nohy, má sama vyhledat svého ex a prosit ho o potvrzení, že bydlí mimo jejich domácnost?“ přiblížila dále běžnou praxi samoživitelů.

Třetina samoživitelek si musela v krizi vzít půjčku

Ekonomika

Že by místo potvrzení byl vydáván příspěvek na základě rozhodnutí úředníka, jenž by osobně prověřil, v jakých podmínkách samoživitel s dětmi žije, je podle ní z říše snů. „Úředníci jsou už tak přetížení a my nemůžeme doufat, že odloží stranou celou svou agendu a administrativu a vyrazí na šetření do domácností,“ dodala Pavlousková.

A ještě další doklad

A připojila, jak to teď za nových podmínek chodí: „Mezi opravdu zoufalými případy se našla jedna maminka, která, šťastná, že splnila požadavky a nepřijde o příspěvek na bydlení, přinesla žádané potvrzení. Úřednice ji ovšem hned u dveří otočila a vyžádala si ještě doklad, že na místě, kde její expartner prokazatelně žije, platí nájem.“

Z vlastní zkušenosti vím, že pokud to nemáte soudně, že každý má jiné trvalé bydliště, nic nedostanete.

V rámci diskusí na sociálních sítích se však mezi samoživiteli objevily sice pomálu, ale i souhlasné reakce. Převálcovali je však přispěvatelé, kteří upozorňovali na běžnou praxi. „Většina ex bydlí u rodičů nebo u jiných přítelkyň a žádnou nájemní smlouvu nemají,“ poznamenala paní Jarka.

Samoživitelka Pavla ostatním vzala veškeré naděje. „Z vlastní zkušenosti vím, že pokud to nemáte soudně, že každý má jiné trvalé bydliště, nic nedostanete.“

Pozměňovací návrh ze Sněmovny

„V první řadě je nutné uvést, že změna byla iniciována na základě poslanecké iniciativy. Dne 1. 1. 2020 nabyl účinnosti zákona č. 363/2019 Sb., kterým se mění zákon o státní sociální podpoře. V praxi to znamená, že od 1. 7. 2020 Úřad práce (ÚP) ČR bere v potaz při posouzení nároku na příspěvek na bydlení manžele/ky či nezletilé nezaopatřené děti a všechny jiné osoby, které v dané domácnosti žijí. Týká se to i otců, kteří doposud žili ve společné domácnosti se svou rodinou, ale měli odlišný trvalý pobyt,“ vysvětlila genezi nového nařízení mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková a vysvětlila co konkrétně se při vyplňování žádosti změnilo, a jak se případně bránit:

„Klient musí nově vyplnit, kromě trvalého pobytu a adresy pro doručování, také informaci o tom, kde skutečně žije. Dále je povinen do žádosti uvést všechny osoby, které s ním v domácnosti skutečně žijí. Další velkou změnou je fakt, že zaměstnanci ÚP mají v rámci hodnocení nároku na dávku oprávnění vykonat v předmětném bytě šetření v místě. Cílem tohoto opatření je zjištění všech skutečností rozhodných pro vznik nároku na dávku. Šetření budou moci zástupci úřadu vykonat po předchozím souhlasu žadatele o dávku. Pokud klient nesouhlasí s rozhodnutím ÚP ČR, může se odvolat k nadřízenému orgánu, kterým je MPSV,“ připomněla.

STAN navrhují příspěvek

Starostové a nezávislí (STAN) navrhli jednorázový příspěvek 6 tisíc korun pro samoživitele a samoživitelky a pro rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Chtějí jim tím kompenzovat dopady letošní epidemie koronaviru. O podpoře pro příslušný návrh zákona budou vyjednávat s dalšími sněmovními stranami.

STAN připomněli nedávný průzkum Klubu svobodných matek, o kterém Právo informovalo již minulý týden. Podle ankety přišla pětina samoživitelů v důsledku krize o práci, třetině z nich klesl měsíční příjem pod 10 tisíc Kč a polovina se zadlužila.

„Byl to pro jejich domácnosti obrovský zásah. Museli zůstat s dětmi doma a to výrazně zvýšilo náklady a mnohdy v důsledku toho přišli i o práci. Pokud se tito lidé dostanou do dluhových pastí, těžko se to bude napravovat. Neměli bychom to dopustit,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan.

V praxi šlo například o servírky, hotelové recepční nebo kadeřnice, které pracovaly na dohodu a ocitly se bez příjmu.

Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří domácnosti samotných či rozvedených rodičů asi 3,4 procenta všech domácností. Je jich tak kolem 151 tisíc. Pokud by 6000 korun dostal takový počet samoživitelských rodin, vyšlo by to na necelou miliardu.

S příspěvkem navrhovaným STAN nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Mladé rodiny jsou pro nás velmi důležité, proto jsme také již výrazně zvýšili rodičovský příspěvek o 80 tisíc Kč, mnoho rodičů čerpalo nebo čerpá některý z vládních protikrizových programů jako ošetřovné, kompenzační bonusy, Antivirus a další. Uvedený záměr je navíc fakticky nerealizovatelný a generoval by značné nespravedlnosti,“ sdělila Právu Schillerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám