Hlavní obsah

Úřad chce zveřejňovat jména firem zaměstnávajících načerno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnávání lidí načerno nebo nelegální činnost pracovní agentury se už brzy firmám vymstí. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje rozšířit seznam takových zaměstnavatelů a zveřejnit ho.

Foto: , Profimedia.cz

Nelegálně zaměstnaní lidé většinou dostávají peníze takzvaně na ruku

Článek

Taková černá listina už sice existuje, ale podle chystané novely zákona o zaměstnanosti by měla obsahovat i další formy nelegálního zaměstnávání či umožnění zastřeného zprostředkovaného zaměstnávání. K tomu dochází tehdy, když firma bez oprávnění pro činnost pracovní agentury pronajímá své zaměstnance jiné firmě.

Hlavně má být seznam nově veřejně dostupný. „Cílem je zpřístupnit informaci o tom, že určité firmě byla uložena pokuta, přičemž zveřejnění v evidenci bude mít zejména odrazující efekt,“ napsalo ministerstvo v důvodové zprávě k novele.

Představu o solidních a nesolidních zaměstnavatelích tak získají uchazeči o práci a široká veřejnost i podniky a podnikatelé, kteří odmítají spolupracovat s firmami a živnostníky, kteří porušují právní předpisy.

Expert: Na šedém trhu pracuje v Česku až půl milionu lidí

Ekonomika

Každoročně jsou při kontrolách zjištěny tisíce nelegálních zaměstnanců. Zaměstnávání načerno se často pojí s pracovním vykořisťováním lidí a projevuje se v nižším výběru daní a plateb sociálního a zdravotního pojištění.

Zaměstnavatelům se však návrhy okolo černé listiny nezamlouvají. „Mohou v důsledku ohrozit konkurenceschopnost a ekonomickou existenci daného subjektu,“ řekla Právu Dagmar Kužvartová ze Svazu průmyslu a dopravy.

Poukázala přitom na další chystané změny. „Například v případě nesplnění některé ze zákonných podmínek nebude moci zaměstnavatel zaměstnávat cizince ze třetích zemí,“ podotkla.

Výhoda kvalifikace

Novela má u cizinců zavést bodový systém, který při udělení pracovního povolení zvýhodní ty více kvalifikované, zkušenější i lépe jazykově vybavené. Součástí bude rovněž výše mzdy.

Na to by měla navazovat další úprava, která vymezí délku pobytu zahraničních pracovníků a pravidla pro pobyt jejich rodin v Česku.

„Budeme navrhovat například tříleté a pětileté pobyty pro nejvýše obodované zahraniční pracovníky. Standardní doba zaměstnaneckých karet je dnes dva roky,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Podle něj by se mohli kvalifikovaní cizinci na českých zastupitelských úřadech odbavovat přednostně a zrychlená by byla i procedura jejich sloučení s rodinami.

V rámci institutu uznaného zaměstnavatele mají mít evidované firmy právo na přednostní vyřizování žádostí o příjezd pracovníka ze zahraničí.

Podmínkou pro zavedení zaměstnavatele do evidence bude bezdlužnost vůči státu a dva roky bez pokuty za umožnění nelegální práce či zastřené zprostředkování. Firma by také z minula neměla mít opakované pokuty za více než 50 tisíc korun kvůli porušení předpisů.

Novelu po připomínkách musí schválit vláda, parlament a podepsat prezident. Platit by případně začala od ledna 2026.

Zaměstnání načerno má mnoho rizik

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám