Hlavní obsah

United Bakeries loni vzrostly tržby, zisk ale klesl o 34 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti United Bakeries z holdingu Agrofert loni meziročně vzrostly tržby o 35 procent na 2,54 miliardy korun. Zisk společnosti klesl o 34 procent na 59,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin. Pekárnám v Česku loni výrazně stouply náklady kvůli rostoucím cenám energií, zejména plynu, který používají k výrobě pečiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do února 2017 vlastnil koncern Agrofert někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Agrofert na svém webu na základě zákona o evidenci skutečných majitelů uvádí Babiše jako obmyšleného svěřenských fondů. Obmyšlený je ve správě majetku ten, komu plyne prospěch ze svěřenského fondu.

Pod United Bakeries patří značky Odkolek, Delta nebo Toasttip. Provozuje pět regionálních pekáren. Čistý obrat společnosti se loni zvýšil o zhruba čtvrtinu na 3,34 miliardy korun.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR loni uvedl, že United Bakeries spolu se společností Penam, která rovněž patří do holdingu Agrofert, jsou lídry na českém trhu. Firma ve výroční zprávě uvádí, že převážnou část jejích výnosů tvoří prodeje výrobků a služeb obchodním řetězcům.

Svaz pekařů dříve uvedl, že řetězce ovládají 60 procent trhu s pečivem. Loni upozorňoval, že náklady na energie firmám rostly meziročně v průměru o 350 procent. Některé podniky platily i více než desetinásobek.

Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý letos uvedl, že minulý rok skončily desítky podniků, a to především v malých městech a na venkově, a zdražování věcí včetně mouky bylo kritické hlavně pro malé, často rodinné podniky. Loni přitom svaz očekával, že růst zasáhne spíše střední a velké firmy. Podle Hlavatého to svaz předpokládal kvůli tomu, že ceny určovaly obchodní řetězce, které ale nakonec akceptovaly zdražení u dodavatelů.

Penam z koncernu Agrofert dostal na Slovensku obří pokutu, přes půl miliardy korun

Ekonomika

Reklama

Související témata:
United Bakeries

Výběr článků

Načítám