Hlavní obsah

Unipetrol chce do budoucna dosáhnout provozní zisk 25 miliard

Praha
Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol chce podle své nové strategie v letech 2013 až 2017 vykázat kumulovaný provozní zisk EBITDA 25 miliard korun. Zároveň v tomto období plánuje investovat 19 miliard korun a hodlá zvýšit podíl v maloobchodě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Investice mají proti minulé strategii z let 2008–2012 vzrůst z 2,6 miliardy korun na 3,8 miliardy korun ročně. Většina investic bude směřovat do petrochemického segmentu a rozvoje energetiky. Peníze chce získat zlepšováním svých tržních podílů a zvyšováním efektivnosti. Provozní zisk (EBITDA LIFO) by měl vzrůst z 3,6 miliardy korun v roce 2012 na průměrných pět miliard korun v letech 2013– 2017.

„Při přípravě východisek pro strategii Unipetrolu jsme museli zohlednit také specifika českého trhu, kterými jsou, kromě rozsáhlé šedé zóny, také vysoké ceny energií a výzvy v oblasti logistiky,“ uvedl Jacek Krawiec, předseda představenstva společnosti PKN Orlen a předseda dozorčí rady společnosti Unipetrol.

Hlavním cílem v maloobchodním segmentu je posílit tržní pozici na 20 procent v roce 2017. Součástí strategie je rozvoj franšízových čerpacích stanic provozovaných pod značkou Benzina a rozšíření počtu bezobslužných stanic. V letošním roce chce společnost postavit čtyři nové stanice Express 24. Do roku 2017 má vzniknout několik desítek dalších.

V rafinérském segmentu je hlavním cílem maximalizace podílu interní poptávky po rafinérských produktech. Unipetrol předpokládá zvýšení ročního objemu výroby z 3,8 miliónu tun v roce 2012 na 4,1 miliónu tun v roce 2017.

V rámci petrochemického segmentu se Unipetrol zaměří na využití pozitivních tržních trendů k posílení své pozice a optimalizaci svých provozů. V následujících letech bude petrochemický segment hlavním přispěvatelem do skupinového zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám