Hlavní obsah

UniCredit byla v prvním pololetí zisková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v pololetí čistý zisk 3,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o necelých 12 procent. Aktiva banky stoupla o téměř 13 procent na téměř 633 miliard korun. Banka o tom informovala ve čtvrtek. K růstu zisku přispěl růst úvěrů a zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„I přes zvýšené náklady do Rezolučního fondu a Fondu pojištění vkladů jsme dosáhli dvanáctiprocentního růstu konsolidovaného čistého zisku. K tomuto významnému nárůstu čistého zisku přispěly jak stabilně se zvyšující objemy retailových a korporátních úvěrů, tak i výnosy plynoucí z mezinárodní transakce - akvizice Visa Europe, kde naše banka měla majetkovou účast,” uvedl generální ředitel banky UniCredit Jiří Kunert.

Objem úvěrů UniCredit Bank se zvýšil meziročně o 4,9 procenta na 373,2 miliardy Kč. Objem vkladů vzrostl o necelých 12 procent na 372,2 miliardy Kč. Čistý výnos z úroků se snížil o 2,3 procenta na 5,1 miliardy korun, čisté výnosy z poplatků a provizí pak meziročně klesly o necelá dvě procenta na 1,9 miliardy korun.

Mateřské italské bankovní skupině UniCredit stoupl ve čtvrtletí zisk o 75 procent na 916 miliónů eur díky nižším nákladům a mimořádnému zisku z prodeje majetku. Kvůli z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe ale musela banka měnit platební karty na MasterCard, což se dotklo klientů.

„Zvyšující se regulatorní požadavky mají další dopady na růst správních nákladů bank včetně té naší. Díky naší obezřetné strategii a pozitivnímu makroekonomickému prostředí se nám daří kontinuálně snižovat náklady na úvěrové riziko, jež meziročně poklesly o 28,9 procenta,” uvedl finanční ředitel UniCredit Bank Gregor Hofstaetter-Pobst.

Náklady na úvěrové riziko tak klesly bance na 542 miliónů korun. Italské banky mají obecně problém s vysokým zadlužením a vysokým podílem nesplácených úvěrů. Jejich poměr na celkovém objemu úvěrů se v poslední době výrazně zvýšil a začíná se přibližovat k 20 procentům. Ze všech velkých italských bank je na tom nejhůře ta nejstarší Banca Monte dei Paschi di Siena.Takové problémy UniCredit nemá.

Z dalších velkých bank zatím zveřejnila výsledky za pololetí Komerční banka. Té stoupl v letošním 1. pololetí čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun. Přispělo k tomu rovněž zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám